crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 548454

Zbornik radova

Autori: Hauser, Goran
Naslov: Upalne i funkcionalne bolesti crijeva – samo gastroenterološki problem?
( Inflammatory and functional bowel diseases - only a gastroenterological problem? )
Izvornik: Knjiga sažetaka 18. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Programski odbor konferencije (ur.). - Opatija :
Skup: 18. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, Kroskulturalna psihologija
Mjesto i datum: Opatija, 13. - 16. listopada 2010.
Ključne riječi: upalne bolesti crijeva; sindrom iritabilnog crijeva; biopsihosocijalni pristup; suradnja liječnika i psihologa
( inflammatory bowel disease; irritable bowel syndrome; biopsychosocial approach; physician - psychologist collaboration )
Sažetak:
Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su kronične upalne bolesti crijeva nedovoljno razjašnjene etiologije, s brojnim remisijama i pogoršanjima. Klinička slika, bolovi u trbuhu, proljevi, krvave stolice, povišena tjelesna temperatura, varira od bolesnika do bolesnika, kao i u istoga bolesnika u različitim razdobljima bolesti. Mogući su uzročnici ovih bolesti određeni sojevi bakterija i poremećaji u imunološkom odgovoru, dok psihološki faktori imaju modulirajuću ulogu. Klinička slika i aktivnost bolesti nisu uvijek proporcionalni stupnju poremećaja kvalitete života. S druge strane, uzrocima sindroma iritabilnoga crijeva, najčešćeg funkcionalnog crijevnog poremećaja karakteriziranog odsutnošću vidljive organske bolesti, smatraju se psihološki čimbenici i stres, posebice prateća anksioznost i depresivnost. Obje skupine bolesti mogu imati slične simptome promijenjene aktivnosti crijeva povezane s abdominalnom boli i neugodom. Biopsihosocijalni model kroničnih gastrointestinalnih poremećaja ističe važnost genetskih predispozicija i ranog životnog iskustva što vodi promijenjenom motilitetu i visceralnoj preosjetljivosti te važnost psihosocijalnih čimbenika, kao što su stresni životni događaji, osobine ličnosti, socijalna podrška i životni stil. Razumljiva je stoga potreba za biopsihosocijalnim pristupom u razumijevanju i tretmanu gastrointestinalnih simptoma bolesnika i usmjeravanje kako na biološke mehanizme, tako i na psihološke čimbenike. S obzirom da se medikamentoznom terapijom ne može utjecati na sve aspekte bolesti nužna je kontinuirana suradnja psihologa i gastroenterologa u kreiranju tretmana i zbrinjavaju takvih bolesnika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2655
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: spletikosic@ffri.hr (spletikosic@ffri.hr), 21. Stu. 2011. u 15:13 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4