crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 548495

Zbornik radova

Autori: Lukić, Vesna
Naslov: Depresija, anksioznost i kvaliteta života u pacijenata s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom
( Depression, anxiety and quality of life in patients with Crohn's disease and ulcerative colitis )
Izvornik: Knjiga sažetaka 18. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Programski odbor konferencije (ur.). - Opatija :
Skup: 18. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, Kroskulturalna psihologija
Mjesto i datum: Opatija, 13. - 16. listopada 2010.
Ključne riječi: upalne bolesti crijeva; depresivnost; anksioznost; kvaliteta života
( inflammatory bowel disease; depression; anxiety; quality of life )
Sažetak:
Cilj je istraživanja bio ispitati ulogu depresije, anksioznosti te kvalitete života vezane uz zdravlje kod osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva u usporedbi s kontrolnom skupinom sudionika. Uzorak se sastojao od 133 pacijenata oboljelih od upalnih bolesti crijeva koji se liječe u gastroenterološkoj poliklinici Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Interne klinike Kliničkog bolničkog centra Rijeka, od toga 61 s Crohnovom bolešću i 72 s ulceroznim kolitisom, a kontrolnu skupinu činilo je 145 ispitanika. Primijenjeni su sljedeći upitnici: Upitnik kvalitete života za upalne bolesti crijeva, Upitnik općih podataka, Beckov inventar depresivnosti, Upitnik anksioznosti kao crte ličnosti i Upitnik opće mjere kvalitete života vezane uz zdravlje. Rezultati upućuju na međusobnu povezanost opće i specifične kvalitete života i na povezanost depresivnosti, anksioznosti i specifične mjere kvalitete života kod upalnih bolesti crijeva. Na cjelokupnom uzorku oboljelih od upalnih bolesti crijeva značajan je doprinos depresivnosti u objašnjavanju rezultata specifične i opće mjere kvalitete života vezane uz zdravlje. Anksioznost je bila značajan prediktor mentalne komponente opće kvalitete života vezane uz zdravlje na razini cijeloga uzorka oboljelih od upalnih bolesti crijeva, dok se pokazatelji aktivnosti bolesti nisu pokazali značajnim prediktorima kvalitete života. Oboljeli od upalnih bolesti crijeva imaju izraženiju depresivnost, anksioznost te lošiju kvalitetu života od kontrolne skupine, dok između oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa nisu utvrđene značajne razlike ni na jednoj varijabli. Žene u usporedbi s muškaracima s upalnim bolestima crijeva pokazuju izraženiju depresivnost, anksioznost te lošiju opću i specifičnu kvalitetu života.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2655
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: spletikosic@ffri.hr (spletikosic@ffri.hr), 21. Stu. 2011. u 15:20 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4