Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja (CROSBI ID 368548)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bosolt, Tina
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pet različitih kultivara uljane repice i četiri načina proizvodnje na udio masnih kiselina i pojedinih neosapunjivih komponenti repičinog ulja. Repičino ulje je okarakterizirano visokim udjelom oleinske masne kiseline, ß – sitosterola, brasikasterola i γ – tokoferola te niskim udjelom zasićenih masnih kiselina. Udio pojedinih komponenti između uzoraka ulja se razlikuje stoga ulja dobivena preradom hibrida PR 46 W 9 i PR 46 W 10 ističu se sa visokim udjelom ß – sitosterola, 7 – avenasterola, ukupnih sterola te linolne i palmitinske masne kiseline. Hibrid Toccata okarakteriziran je većim udjelom linolenske masne kiseline dok se sorte Oase i Remy ističu sa većim udjelom oleinske i stearinske masne kiseline. Ulja proizvedena procesom ekstrakcije ističu se sa većim udjelom ukupnih sterola i γ – tokoferola za razliku od ulja proizvedena procesom prešanja. Kultivar ima utjecaja na udio masnih kiselina, fitosterola i tokoferola za razliku od načina proizvodnje i njihove interakcije koji nemaju utjecaja na udio masnih kiselina u uzorcima ulja.
repičino ulje; masne kiseline; fitosteroli; tokoferoli; skvalen
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivars and oil extraction process on the properties of rapeseed oil
nije evidentirano
rapeseed oil; fatty acids; phytosterols; tocopherols; squalen
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
10.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb