Croatian scientific bibliography (CROSBI)



Bibliographic record number: 549940

Disertation

Author: Solar, Matea
Title: Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju
( Influence of variety, area and harvest time on the proportion of tocopherols in olive oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.09.
Year: 2011
Page: 36
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: maslinovo ulje; tokoferoli; sorte; oblica; indeks zrelosti
( olive oil; tocopherols; varieties; Oblica; index of maturity )
Abstract:
Maslinovo ulje je zbog nutritivnih beneficija koje ima na zdravlje jedno od najboljih biljnih ulja našeg podneblja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj područja uzgoja i sorte te indeksa zrelosti plodova masline na udio α-tokoferola u uzorcima maslinovog ulja dobivenim od sorti Oblica i Leccino. Sastav i udjel tokoferola u uzorcima ulja određen je HPLC metodom, a utjecaji područja uzgoja, indeksa zrelosti ploda i sorte masline na udio α-tokoferola utvrđeni su statističkom analizom. α-tokoferol je jedini tokoferol identificiran u svim uzorcima, a njegov udio se smanjuje povećanjem indeksa zrelosti plodova. Na udio tokoferola uvelike utječu sorta i područje uzgoja maslina. Ulje proizvedeno iz sorte Leccino sadrži više α-tokoferola od ulja proizvedenog iz sorte Oblice, a u uzorcima ulja dobivenim iz obje sorte udio α-tokoferola je veći u onima uzgojenim u Kaštelima nego u Imotskom. Rezultati statističke obrade pokazali su da svaka od triju istraživanih nezavisnih varijabli ima statistički visoko značajan utjecaj na udio α-tokoferola u analiziranim uzorcima, dok je interakcija svih triju varijabli pokazala statistički značajan utjecaj na višoj razini. Prema tome, može se zaključiti da će promjenom bilo koje od triju navedenih varijabli doći do značajne promjene u udjelu α-tokoferola u maslinovom ulju.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 22. Stu. 2011. u 11:36 sati