Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju (CROSBI ID 368674)

Ocjenski rad | diplomski rad

Solar, Matea Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Solar, Matea

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju

Maslinovo ulje je zbog nutritivnih beneficija koje ima na zdravlje jedno od najboljih biljnih ulja našeg podneblja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj područja uzgoja i sorte te indeksa zrelosti plodova masline na udio α-tokoferola u uzorcima maslinovog ulja dobivenim od sorti Oblica i Leccino. Sastav i udjel tokoferola u uzorcima ulja određen je HPLC metodom, a utjecaji područja uzgoja, indeksa zrelosti ploda i sorte masline na udio α-tokoferola utvrđeni su statističkom analizom. α-tokoferol je jedini tokoferol identificiran u svim uzorcima, a njegov udio se smanjuje povećanjem indeksa zrelosti plodova. Na udio tokoferola uvelike utječu sorta i područje uzgoja maslina. Ulje proizvedeno iz sorte Leccino sadrži više α-tokoferola od ulja proizvedenog iz sorte Oblice, a u uzorcima ulja dobivenim iz obje sorte udio α-tokoferola je veći u onima uzgojenim u Kaštelima nego u Imotskom. Rezultati statističke obrade pokazali su da svaka od triju istraživanih nezavisnih varijabli ima statistički visoko značajan utjecaj na udio α-tokoferola u analiziranim uzorcima, dok je interakcija svih triju varijabli pokazala statistički značajan utjecaj na višoj razini. Prema tome, može se zaključiti da će promjenom bilo koje od triju navedenih varijabli doći do značajne promjene u udjelu α-tokoferola u maslinovom ulju.

maslinovo ulje; tokoferoli; sorte; oblica; indeks zrelosti

nije evidentirano

engleski

Influence of variety, area and harvest time on the proportion of tocopherols in olive oil

nije evidentirano

olive oil; tocopherols; varieties; Oblica; index of maturity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija