crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 550459

Disertacija

Autor: Pleše, Iva
Naslov: Internetski forumi: etnografija elektroničke komunikacije
( Internet forums: ethnogrpahy of electronic communication )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 11.10.
Godina: 2010
Stranica: 307
Mentor: Čapo Žmegač, Jasna
Ključne riječi: web-forum; etnografija; anonimnost; internetski nadimak; interakcija; identitetska igra; identitetsko iskušavanje; privatno / javno; istraživačka pozicija
( Internet forum; ethnography; anonymity; Internet nicknames; interaction; identity play; identity testing; private/public; researcher position )
Sažetak:
U podlozi je ovoga rada pretpostavka da se internetski odnosno web-forumi, namijenjeni asinkronoj razmjeni pisanih poruka, kao jedan od brojnih tipova internetske komunikacije, mogu shvatiti kao suvremeni etnografski tereni što između ostaloga pretpostavlja da se razmjene, koje se na njima događaju, promatraju i istražuju kao uspostavljanje, mijenjanje i razvijanje odnosa i veza između sudionika. Ovaj se rad bavi jednim od takvih foruma – riječ je o web-forumu Gay.hr namijenjenom seksualnim i rodnim manjinama – te se zanima pitanjima oblikovanja identiteta sudionika u internetskoj razmjeni. Zbog osobite važnosti imena u forumskoj interakciji, koja je potencirana nedostatkom brojnih drugih identitetskih obilježja u ovome tipu internetske komunikacije, rad se između ostaloga bavi pitanjem samoimenovanja odnosno odabira nadimaka kojima se sudionici koriste u razmjeni te uvodi teme razlikovanja odabranih nadimaka i vlastitih imena sudionika, prepoznatljivosti nadimaka u forumskom kontekstu te njihove stalnosti odnosno promjenjivosti. U dijelu koji se bavi tematskim odabirima i načinima oblikovanja tema u pisanim razmjenama odnosno samim porukama i njihovim osobinama rad se između ostaloga dotiče pitanja tematske neukrotivosti i isprepletenosti pisanih i razgovornih elemenata u forumskim porukama. Dio je rada posvećen pak izgradnji različitih i složenih odnosa između sudionika. U radu se, također, ispituje jedna od pretpostavki vezanih za kompjutorski posredovanu komunikaciju koja se naziva identitetskom igrom ili identitetskim eksperimentiranjem, a koja je povezana s navodnom anonimnošću internetske komunikacije. U kontekstu istraživanog foruma kao važno, pa i karakteristično obilježje, koje je pak povezano s pretpostavkom o identitetskom eksperimentiranju, ističe se iskušavanje identiteta. Rad se bavi i temom dualnoga, privatno-javnoga karaktera internetskih razmjena te također istraživačkom pozicijom u novim, posredovanim okolišima u kojima se istraživač / etnograf ne susreće sa svojim «kazivačima» licem u lice već isključivo preko njihovih pisanih poruka. Etnografskim istraživanjem, opisom i interpretacijom raznih aspekata komunikacije koja se ostvaruje na internetskom forumu nakana je, dakle, bila pridonijeti razumijevanju interakcija koje se odvijaju u internetski posredovanim okruženjima. Istraživanjem se nastojao ponuditi uvid u jedno konkretno internetsko mjesto i dati što cjelovitiji opis toga mjesta te tako između ostaloga pridonijeti i razumijevanju suvremenih komunikacijskih praksi kao i, šire, etnološkim uvidima u suvremenu svakodnevicu.
Projekt / tema: 189-1890668-0662
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
Upisao u CROSBI: ivaplese@ief.hr (ivaplese@ief.hr), 22. Stu. 2011. u 13:52 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4