FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD (CROSBI ID 369037)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Krpan, Marina
Hruškar Mirjana
hrvatski
FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti fizikalno-kemijske i senzorske značajke majčina mlijeka i hrane za dojenčad te utjecaj prehrane na sastav i senzorske značajke majčina mlijeka. Rezultati su pokazali da se majčino mlijeko i hrana za dojenčad statistički značajno ne razlikuju s obzirom na koncentraciju laktoze dok su značajne razlike utvrđene za udjele pojedinačnih masnih kiselina i nutritivnu gustoću. Udjel trans-masnih kiselina (TFA) je bio značajno veći u majčinu mlijeku u odnosu na hranu za dojenčad (0, 75 vs. 0, 07 %, p>0, 05) te je statistički značajno korelirao s količinom kolesterola (r=0, 49) i natrija (r=0, 55) u prehrani dojilja. Odzivi senzora elektronskog jezika ukazuju na značajno razlikovanje uzoraka majčina mlijeka i hrane za dojenčad. Modeli neuronskih mreža su pokazali da elektronski jezik ima potencijal kao dosad nekorištena metoda za karakterizaciju uzoraka majčina mlijeka.
Elektronski jezik; GC; HPLC; Hrana za dojenčad; Majčino mlijeko; Masne kiseline; Prehrana; Šećeri
nije evidentirano
engleski
PHYSICO-CHEMICAL AND SENSORY PROPERTIES AND THEIR IMPACT ON FLAVOUR PROFILE OF HUMAN MILK AND INFANT FORMULAS
nije evidentirano
diet; electronic tongue; fatty acids; GC; HPLC; human milk; infant formulae; sugars
nije evidentirano
Podaci o izdanju
137
22.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb