crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 557865

Zbornik radova

Autori: Flegar-Meštrić, Zlata; Vrhovski-Hebrang, Danijela; Preden-Kereković, Vladimira; Perkov, Sonja; Bobetić-Vranić, Tanja; Grga, Ante; Vidjak, Vinko; Hebrang, Andrija
Naslov: C-reaktivni protein kao biomarker visokog stupnja stenoze moždanih arterija
( CRP as a biomarker of cerebrovascular stenosis )
Izvornik: 5. hrvatski kongres medicinskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem, Poreč, Hrvatska. Biochemia Medica 2006 ; 16, supplement 1:S146, P10- 3.Poreč : Medicinska naklada, Zagreb , 2006. 146.
ISSN: 1330-0962
Skup: 5. hrvatski kongres medicinskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Poreč, Hrvatska, 18-22.10.2006
Ključne riječi: CRP; biopokazatelj; cerebrovaskularnan stenoza
( CRP; biomarker; cerebrovascular stenosis )
Sažetak:
Nedavne spoznaje ukazuju da C-reaktivni protein (CRP) kao nespecifični upalni biomarker aktivno doprinosi svim stupnjevima aterogeneze. Mjerenje serumske razine CRP-a visoko-osjetljivim metodama može ukazati na subklinička upalna stanja krvožilnog sustava. Cilj ove studije bio je ispitati odnos serumske koncentracije CRP-a i stupnja razvoja aterosklerotskih promjena objektivno utvrđenog prema angiografskim kriterijima hemodinamske značajnosti stenoze metodom digitalne suptrakcijske angiografije u odnosu na kontrolnu grupu s normalnim moždanim arterijama prema ultrazvučnom nalazu. U grupi bolesnika s stenozom moždanih arterija CRP pokazuje porast u odnosu na kontrolnu grupu (medijan 1.8 mg/L u grupi sa stupnjem stenoze manjim od 70% i 3.4 mg/L u grupi sa stupnjem stenoze većim od 70% u odnosu na 1.5 mg/L u kontrolnoj grupi, p<0.05). Utvrđena je statistički značajna povezanost između koncentracije CRP-a i omjera ukupnog kolesterola i HDL-kolesterola (r=0.25, p<0.05) u grupi bolesnika sa stenozom manjom od 70%, a u grupi bolesnika sa stenozom većom od 70% sa ukupnim kolesterolom, omjerom ukupnog kolesterola i HDL-kolesterola i indeksom ateroskleroze (r=0.304, 0.423, 0.341). Logistička regresiona analiza pokazala je značajnu povezanost C-reaktivnog proteina sa stupnjem stenoze većim od 70%. Dobiveni rezultati ukazuju da se povišene koncentracije CRP-a koje su još unutar granica referentnog intervala, mogu smatrati dodatnim diskriminirajućim biokemijskim pokazateljem visokog stupnja stenoze moždanih arterija.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 044-0061245-0551
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: zmes@kb-merkur.hr (zmes@kb-merkur.hr), 26. Stu. 2011. u 09:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4