Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369725)

Ocjenski rad | diplomski rad

Andrašek, Danijela ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Andrašek, Danijela

Hruškar, Mirjana

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA

U ovom radu analizirano je 12 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz sezone 2008. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 46, 77 do 124, 19 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 rasponu od 25, 02 do 138, 64 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 4, 92 do 97, 70 μM Fe (II) 10%-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĊu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĊene DPPH metodom (r = 0, 961) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 915), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 950).

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija