crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 55901

Disertacija

Autor: Kalit, Samir
Naslov: Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca
( Somatic cells and their influence on production and ripening of Podravec cheese )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Agronomski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 16.07.
Godina: 1999
Stranica: 95
Mentor: Lukač-Havranek, Jasmina
Ključne riječi: somatske stanice; tehnologija; zrenje; sir Podravec
( somatic cells; technology; ripening; Podravec cheese )
Sažetak:
Istražen je utjecaj somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u proizvodnji sira Podravca. Također je istražena uloga plazmina u proteolizi tijekom zrenja sira i povezanost koncentracije plazmina i broja somatskih stanica u mlijeku. Utvrđen je nepovoljan utjecaj povećanog broja somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u tehnologiji sira Podravca. Proteoliza tijekom zrenja pokazala je da je plazmin važan enzim tijeko zrenja sira Podravca, a tretiranje mlijeka za sirenje urokinazom povećalo je WSN/TN (P=0, 07). Postotak gama- kazeina je signifikantno povećan u mlijeku (više od 500 000 somatskih stanica/ml) tretiranog urokinazom (P<0, 05). Aktivnost plazminogena/plazmina je povećana tijekom zrenja sira proizvedenog od mlijeka s visokim brojem somatskih stanica kao rezultat povećanja koncentracije plazminogena/plazmina u mlijeku sa visokim brojem somatskih stanica.
Projekt / tema: 178882
Izvorni jezik: GER



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4