Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti (CROSBI ID 179834)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Pavić, Eva ; Martinis, Irena ; Oreč, Irena ; Banić, Marko
hrvatski
Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti
Kronične nezarazne bolesti povezane s načinom života sve su učestalije. U svakoj zemlji, ovisno o stupnju razvoja, kronične bolesti poput dispepsije, ulkusne bolesti i GERB-a imaju ubrzan porast ili su već na visokoj razini. Debljina, nepravilna prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i alkohol čimbenici su rizika za nastanak bolesti gastrointestinalnog sustava. Upravo zbog toga uz terapiju medikamentima, bolesnicima s ulkusom preporučuje se promjena životnih navika te izbjegavanje hrane koja uzrokuje smetnje. Populacijske studije pokazuju da prehrana znatno utječe na tijek bolesti. Poznato je da namirnice i pića poput kave, alkoholnih pića, gaziranih pića, slastica i oštrih začina mogu pogoršati simptome bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem, probioticima te lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života i nadopuniti medikamentno liječenje.
prehrana; peptički ulkus; GERB; dispepsija; faktori rizika
nije evidentirano
engleski
Nutrition and dyspepsia, peptic ulcer disease and gstro-esophageal reflux diseases
nije evidentirano
nutrition; peptic ulcer; GERD; dyspepsia; risk factors
nije evidentirano