Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti (CROSBI ID 179834)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Pavić, Eva ; Martinis, Irena ; Oreč, Irena ; Banić, Marko Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti // Medicus, 17 (2008), 123-132

Podaci o odgovornosti

Pavić, Eva ; Martinis, Irena ; Oreč, Irena ; Banić, Marko

hrvatski

Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti

Kronične nezarazne bolesti povezane s načinom života sve su učestalije. U svakoj zemlji, ovisno o stupnju razvoja, kronične bolesti poput dispepsije, ulkusne bolesti i GERB-a imaju ubrzan porast ili su već na visokoj razini. Debljina, nepravilna prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i alkohol čimbenici su rizika za nastanak bolesti gastrointestinalnog sustava. Upravo zbog toga uz terapiju medikamentima, bolesnicima s ulkusom preporučuje se promjena životnih navika te izbjegavanje hrane koja uzrokuje smetnje. Populacijske studije pokazuju da prehrana znatno utječe na tijek bolesti. Poznato je da namirnice i pića poput kave, alkoholnih pića, gaziranih pića, slastica i oštrih začina mogu pogoršati simptome bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem, probioticima te lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života i nadopuniti medikamentno liječenje.

prehrana; peptički ulkus; GERB; dispepsija; faktori rizika

nije evidentirano

engleski

Nutrition and dyspepsia, peptic ulcer disease and gstro-esophageal reflux diseases

nije evidentirano

nutrition; peptic ulcer; GERD; dyspepsia; risk factors

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

2008.

123-132

objavljeno

1330-013X

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Indeksiranost