Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka (CROSBI ID 369955)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vlahinja, Petra Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Vlahinja, Petra

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka

majčino mlijeko je složena biološka tekućina koja se zbog svog sastava i sadržaja nutrijenata smatra idealnom hranom za dojenčad. masti su posebno važna komponenta mlijeka jer osiguravaju gotovo polovicu njegove energetske vrijednosti, a sastav masnih kiselina od presudne je važnosti za razvoj dojenčeta. Cilj rada bio je odrediti udjele ukupnih masti u uzorcima majčina mlijeka primjenom dvije metoda - metode po Soxhletu i metode po gerberu, te odrediti profil masnih kiselina majčina mlijeka primjenom plinske kromatografije. Rezultati rada pokazali su da je udio ukupnih masti u ispitivanim uzorcima majčina mlijeka nešto veći u usporedbi s rezuiltatima drugih autora. Udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu su s rezultatima iz literature. Trans masne kiseline prisutne su u ispitivanim uzorcima u manjem udjelu u usporedbi s rezultatima iz literature.

Majčino mlijeko; Ukupne masti; Masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Determination of fatty acid profile of breast milk

nije evidentirano

breast milk; total fat; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

28.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija