Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad (CROSBI ID 369963)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bukvić, Valerija
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad
Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče i smatra se najboljim modelom za razvoj hrane za dojenčad s optimalnom nutritivnom vrijednosti. Lipidi majčina mlijeka predstavljaju glavni izvor energije za dojeno dijete i osiguravaju esencijalne nutrijente. Cilj istraživanja bio je usporediti profil masnih kiselina majčina mlijeka (n=36) i hrane za dojenčad (n=26). Sastav masnih kiselina određen je primjenom plinske kromatografije. Udio ukupnih zasićenih masnih kiselina bio je viši u uzorcima majčina mlijeka nego hrane za dojenčad, a dominantna je bila palmitinska kiselina (16:0). Udio ukupnih jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kisleina bio je niži u uzorcima majčina mlijeka. Linolna kiselina (18:2, ω-6) je zastupljena u sličnom udjelu u hrani za dojenčad i u majčinom mlijeku, dok je α-linolenska kiselina (18:3, ω-3) bila zastupljenija u hrani za dojenčad. Hrana za dojenčad sadrži niži postotak trans-masnih kiselina. Hrani za dojenčad nedostajale su fiziološki važne dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline.
majčino mlijeko; hrana za dojenčad; masne kiseline; plinska kromatografioja
nije evidentirano
engleski
Comparation of fatty acid profile in human breast milk samples and infant formula
nije evidentirano
breast milk; infant formula; fatty acids; gas chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
28.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb