Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad (CROSBI ID 369963)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bukvić, Valerija Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bukvić, Valerija

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad

Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče i smatra se najboljim modelom za razvoj hrane za dojenčad s optimalnom nutritivnom vrijednosti. Lipidi majčina mlijeka predstavljaju glavni izvor energije za dojeno dijete i osiguravaju esencijalne nutrijente. Cilj istraživanja bio je usporediti profil masnih kiselina majčina mlijeka (n=36) i hrane za dojenčad (n=26). Sastav masnih kiselina određen je primjenom plinske kromatografije. Udio ukupnih zasićenih masnih kiselina bio je viši u uzorcima majčina mlijeka nego hrane za dojenčad, a dominantna je bila palmitinska kiselina (16:0). Udio ukupnih jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kisleina bio je niži u uzorcima majčina mlijeka. Linolna kiselina (18:2, ω-6) je zastupljena u sličnom udjelu u hrani za dojenčad i u majčinom mlijeku, dok je α-linolenska kiselina (18:3, ω-3) bila zastupljenija u hrani za dojenčad. Hrana za dojenčad sadrži niži postotak trans-masnih kiselina. Hrani za dojenčad nedostajale su fiziološki važne dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline.

majčino mlijeko; hrana za dojenčad; masne kiseline; plinska kromatografioja

nije evidentirano

engleski

Comparation of fatty acid profile in human breast milk samples and infant formula

nije evidentirano

breast milk; infant formula; fatty acids; gas chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

28.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija