crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 560446

Časopis

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Bogoslovska smotra nakon demokratskih promjena: teološka misao i život Crkve
( Bogoslovska smotra After the Democratic Changes: Theological Thought and Life of the Church )
Izvornik: Bogoslovska smotra (0352-3101) 81 (2011), 1; 101-111
Vrsta rada: prethodno priopćenje
Ključne riječi: hrvatska teološka misao; hrvatska religiozna kultura; interdisciplinarna suradnja; Dies Theologicus; hrvatski teolozi
( Croatian theological thought; Croatian religious culture; inter-disciplinary cooperation; Dies Theologicus; Croatian theologians )
Sažetak:
Kao najstariji hrvatski teološki znanstveni časopis Bogoslovska smotra je i nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine uspješno spajala „nova et vetera“, to jest novo s obzirom na tehniku uređivanja, opremanja i znanstvene kvalifikacije članaka i staro s obzirom na kvalitetu tekstova koji se objavljuju. Autor donosi panoramski prikaz bitnih smjerova koji označavaju Bogoslovsku smotru u tom razdoblju i to pod dva vida. U prvom dijelu pod naslovom Vjerna tradiciji naglašava da se u njoj i dalje objavljuju radovi hrvatskih teologa i filozofa različitih usmjerenja koji zadovoljavaju znanstvene kriterije prema novoj znanstvenoj kvalifikaciji kao i radovi sa važnijih simpozija i obljetnica. Autor poseban naglasak stavlja na drugi dio pod naslovom Nove teme i interdisciplinarni pokušaji i to pod tri vida: „Promjena u odabiru tema za Teološko-pastoralni tjedan“, „Socioreligijska istraživanja i istraživački projekti“ i „Dies Theologicus“. S jedne strane, ovdje prevladavaju socijalno-etičke i pastoralno-praktične teme koje na poseban način fokusiraju odnos Crkve i društva odnosno uloge i mjesta kršćana u javnom životu. S druge strane, stavnja se naglasak na interdisciplinarnu suradnju teologa i drugih znanstvenika te empirijska istraživanja pod vodstvom profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čije rezultate donosi Bogoslovska smotra. Takvim sadržajima Bogoslovska smotra daje značajan doprinos ne samo razvoju teološke misli i životu Crkve već i oblikovanju hrvatske teološke kulture. Autor zaključuje da je možda najveći doprinos Bogoslovske smotre u obrađivanom razdoblju bila mogućnost koju je na svojim stranicama otvorila interdisciplinarnim pokušajima, odnosno susretu teologije s drugim znanstvenim disciplinama.
Projekt / tema: 203-1941533-0732
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Bogoslovska smotra nakon demokratskih promjena: teološka misao i život Crkve
Upisao u CROSBI: smigles@kbf.hr (smigles@kbf.hr), 28. Stu. 2011. u 14:20 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4