crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 560567

Časopis

Autori: Banić, Marko; Kardum, Duško; Petričušić, Lidija; Urek-Crnčević, Marija; Pleško, Sanja; Kujundžić, Milan
Naslov: Dijabetičko stopalo : Značenje prehrane bolesnika
( Diabetic foot : The role of nutrition )
Izvornik: Acta medica Croatica. Supplement (1331-1638) 64 (2010), S1; 109-112
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: dijabetičko stopalo; drehrana
( diabetic foot; nutrition; nutritional status assessment; wound healing )
Sažetak:
Odgovarajući nutritivni status i hidratacija su glavni preduvjeti za očuvanje kontinuiteta kože i potkožnog tkiva te spriječavaju umanjenje njihove strukture i funkcije. Dokaz blagotvornog djelovanja oralnih pripravaka i obogaćene prehrane su zabilježeni u randomiziranim kliničkim ispitivanjima ukazujući na smanjenu smrtnost, smanjenu stopu komplikacija i smanjenje boravka u bolnici. Stoga bodovni sustavi koji se koriste u procjeni rizika kroničnih rana i liječenja uključuju procjenu pacijentovog prehrambenog i nutritivnog statusa. The Subjective Global Assessment, koji omogučava brzu procjenu pacijentovog nutritivnog statusa, koristi se rutinski u kliničkoj praksi. Nutritivna briga za pacijenta s kroničnom ranom uključujći dijabetičko stopalo, se fokusira na adekvatan unos kalorija i hidraciju te adekvatan unos proteina, arginina, vitamina A i C i cinka.
Projekt / tema: 198-0000000-3103, 108-0000000-3114, 198-0000000-1124
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Dijabetičko stopalo : Značenje prehrane bolesnika
Upisao u CROSBI: lpetricu@kbd.hr (lpetricu@kbd.hr), 28. Stu. 2011. u 14:59 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4