crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 561382

Disertacija

Autor: Pačić, Arijana
Naslov: DIJAGNOSTIČKI I PROGNOSTIČKI ČIMBENICI U FOKALNOJ SEGMENTALNOJ GLOMERULOSKLEROZI
( Diagnostic and prognostic factors in focal segmental glomerulosclerosis )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: kolovoz
Godina: 2011
Stranica: 50
Mentor: Galešić Ljubanović, Danica
Ključne riječi: Fokalna segmentalna glomeruloskleroza (FSGS); primarna FSGS; sekundarna FSGS; morfološki čimbenici; diferencijalna dijagnoza; prognoza.
( Focal segmental glomerulosclerosis (FSGS); primary (idiopathic) FSGS; secondary FSGS; morphologic parameters; differential diagnosis; prognosis. )
Sažetak:
Ciljevi: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi da li se primarna i sekundarna fokalna segmentalna glomeruloskleroza (FSGS) mogu razlikovati na temelju morfoloških čimbenika, da li su pojedini tipovi FSGS češći u primarnoj, a pojedini u sekundarnoj FSGS te da li se prognoza primarne, odnosno sekundarne FSGS može predvidjeti na temelju određenih morfoloških pokazatelja. Ispitanici (materijal) i metode: U istraživanju su korištene biopsije bubrega 58 bolesnika kojima je svjetlosnom mikroskopijom postavljena, a imunoflorescentnom i elektronskom mikroskopijom potvrđena dijagnoza FSGS. Na temelju kliničkih podataka bolesnici su podijeljeni u skupine primarne i sekundarne FSGS. Rezultati: U skupini primarnih FSGS najzastupljenija je bila "tip" varijanta FSGS, a u skupini sekundarne FSGS klasični tip FSGS. Celularna i "tip" varijanta javljale su se samo u primarnoj FSGS. Broj potpuno vezivno promijenjenih glomerula bio je značajno viši u skupini sekundarne FSGS (p=0, 038). Opsežniji gubitak nožica podocita bio je u skupini primarne FSGS. U toj skupini su ukupni proteini u plazmi bili značajno niži, a stupanj 24-satne proteinurije viši nego u sekundarnoj FSGS (p<0, 001). Celularna i "tip" varijanta FSGS imale su značajno veće vrijednosti stupnja gubitka nožica podocita, niže ukupne proteine u serumu i višu proteinuriju u 24-satnom urinu u odnosu na ostale tipove FSGS (p<0, 001). U odnosu na ishod bolesti nije nađena značajnija razlika između primarne i sekundarne FSGS kao ni između pojedinih histoloških tipova FSGS. Zaključak: Očuvanost nožica podocita i histološki tip FSGS (celularna i "tip" varijanta se javljaju samo u sekundarnoj FSGS) su jedini morfološki čimbenici koji imaju dijagnostičko značenje za razlikovanje primarne od sekundarne FSGS. Niti jedan morfološki čimbenik u ovom istraživanju nije imao prognostičku važnost.
Projekt / tema: 198-0000000-0179, 198-0000000-3355
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: dljubanovic@mef.hr (dljubanovic@mef.hr), 29. Stu. 2011. u 04:20 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4