crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 561903

Disertacija

Autor: Mičetić Fabić, Morena
Naslov: Primjena projektne organizacije u JLS kao čimbenik povećanja transfera sredstava iz EU fondova
( Application of project organization in local government units as a factor for increasing the transfer from EU funds )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Ekonomski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 22.11.
Godina: 2010
Stranica: 123
Mentor: Kaštelan Mrak, Marija
Ključne riječi: projekt; projektni menadžment; projektna organizacija; jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave; EU fondovi; Novi javni menadžment
( project; project management; project organization; units of local and regional govnerments; EU funds; new public management )
Sažetak:
Projekti postoje od kada postoji čovjek. Danas oni imaju sve veću ulogu u poslovanju i sukladno s tim, posljednjih se godina kroz teoriju i praksu velikom brzinom razvija projektni menadžment. Njegovom primjenom u poslovanju organizacije se brže i lakše prilagođavaju stalnim promjenama u zahtjevima okoline. Za uspjeh njegove primjene nužni su odgovarajući organizacijski i ljudski resursi uz istovremenu primjenu suvremene tehnologije. Hrvatska ima na raspolaganju značajna bespovratna sredstva iz EU fondova, za ostvarivanje razvojnih ciljeva i bržeg rasta i razvoja. Jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu apliciranjem na razne programe prikupiti značajna sredstva za svoje razvojne projekte. Međutim, postoje velike razlike među JLRS, dok su neke vrlo uspješne u navedenom području, velik broj njih ostvaruje male ili nikakve rezultate. Iako Europska unija i međunarodne organizacije i institucije zahtjevaju projektni način poslovanja, premali broj jedinica lokalne i reginalne samouprave u Hrvatskoj primjenjuje projektni menadžment. Iz tog razloga, u okviru ovog magistarskog rada istraživala se primjena projektnog menadžmenta i projektne organizacije u hrvatskim jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave, širenje ideje Novog javnog menadžmenta u Hrvatskoj, zahtjevi Europske unije i međunarodnih organizacija, mogućnosti korištenja i problemi kod transfera sredstava iz EU fondova, ostvarivanje uspješnosti EU projekata u hrvatskim JLRS, te prikladnost organizacijskih rješenja za provođenje projekata i transfer sredstava iz EU fondova. Empirijskim istraživanjem na uzorku od 65 jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave odredili su se oni organizacijski čimbenici koji su se pokazali ključnim za uspješnu organizacijsku prilagodbu za provođenje EU projekata u hrvatskim JLRS, te je dokazana korelacija između navedenih čimbenika uspjeha i broja realiziranih projekata u općinama, gradovima i županijama, u posljednje tri godine. Time je potvrđena hipoteza da je organizacijskim prilagodbama u hrvatskim jedinicama lokalne i regionalne samouprave moguće utjecati na uspješnost provođenja EU projekata.
Projekt / tema: 081-1151212-1453
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Ekonomija
Upisao u CROSBI: nvretenar@efri.hr (nvretenar@efri.hr), 29. Stu. 2011. u 12:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4