Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 562851

Časopis

Autori: Antunac, Neven, Hudik, Silvija; Mikulec, Nataša; Maletić, Mirjana; Horvat, Iva; Radeljević, Biljana; Havranek, Jasmina
Naslov: Proizvodnja i kemijski sastav Istarske i Paške skute
( Production and chemical composition of Istria and Pag curd )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 61 (2011), 4; 326-335
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: ovčja skuta; sirutka; kemijski sastav; pH-vrijednost; standardizacija
( sheep curd; whey; chemical composition; pH-value; standardisation )
Sažetak:
Istarska i Paška skuta su specifični proizvodi koji se konzumiraju u svježem stanju, većinom u priobalnim područjima Istre, Dalmacije i na otocima. Skuta je bogata sirutkinim proteinima (laktalbuminima), koji su lako probavljivi i imaju visok stupanj iskorištenja u organizmu, što skuti daje visoku prehrambenu vrijednost. Cilj istraživanja bio je opisati tehnološki postupak proizvodnje, utvrditi kemijski sastav Istarske i Paške skute, te na osnovu provedenih analiza i senzornih ocjena predložiti vrijednosti za standardizaciju. Analizirano je ukupno 28 uzoraka skute, a fizikalno-kemijske analize provedene su prema standardnim i akreditiranim metodama za sir. Podaci su statistički obrađeni primjenom procedure Microsoft Office Excel (2007). Prema udjelu vode u siru, Istarska i Paška skuta pripadaju skupini mekih sireva. Istarska skuta u prosjeku je sadržavala 56 %, a Paška 63, 03 % vode. Udio mliječne masti (28, 90 %) i masti u suhoj tvari (64, 47 %) u Istarskoj skuti bio je veći nego li u Paškoj skuti (23, 25 % i 59, 65 %). Senzorna kvaliteta Istarske skute nije bila ujednačena kao Paške skute. Na osnovu rezultata istraživanja može se zaključiti da je fizikalno-kemijski sastav Istarske i Paške skute bio varijabilan, što je i razumljivo ako se uzmu u obzir način i uvjeti proizvodnje te način ocjeđivanja skute. Opis tehnološkog postupka proizvodnje i poznavanje fizikalno-kemijskog sastava skute predstavlja značajan doprinos u istraživanju i boljem poznavanju domaćih mliječnih proizvoda.
Projekt / tema: 178-1782128-2121, 178-1782128-2124, 178-1782128-2127
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Science Citation Index Expanded (SCI-EXP) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Proizvodnja i kemijski sastav Istarske i Paške skute
Upisao u CROSBI: nantunac@agr.hr (nantunac@agr.hr), 30. Stu. 2011. u 08:07 sati