Proizvodnja i kemijski sastav Istarske i Paške skute (CROSBI ID 180342)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Antunac, Neven, Hudik, Silvija ; Mikulec, Nataša ; Maletić, Mirjana ; Horvat, Iva ; Radeljević, Biljana ; Havranek, Jasmina
hrvatski
Proizvodnja i kemijski sastav Istarske i Paške skute
Istarska i Paška skuta su specifični proizvodi koji se konzumiraju u svježem stanju, većinom u priobalnim područjima Istre, Dalmacije i na otocima. Skuta je bogata sirutkinim proteinima (laktalbuminima), koji su lako probavljivi i imaju visok stupanj iskorištenja u organizmu, što skuti daje visoku prehrambenu vrijednost. Cilj istraživanja bio je opisati tehnološki postupak proizvodnje, utvrditi kemijski sastav Istarske i Paške skute, te na osnovu provedenih analiza i senzornih ocjena predložiti vrijednosti za standardizaciju. Analizirano je ukupno 28 uzoraka skute, a fizikalno-kemijske analize provedene su prema standardnim i akreditiranim metodama za sir. Podaci su statistički obrađeni primjenom procedure Microsoft Office Excel (2007). Prema udjelu vode u siru, Istarska i Paška skuta pripadaju skupini mekih sireva. Istarska skuta u prosjeku je sadržavala 56 %, a Paška 63, 03 % vode. Udio mliječne masti (28, 90 %) i masti u suhoj tvari (64, 47 %) u Istarskoj skuti bio je veći nego li u Paškoj skuti (23, 25 % i 59, 65 %). Senzorna kvaliteta Istarske skute nije bila ujednačena kao Paške skute. Na osnovu rezultata istraživanja može se zaključiti da je fizikalno-kemijski sastav Istarske i Paške skute bio varijabilan, što je i razumljivo ako se uzmu u obzir način i uvjeti proizvodnje te način ocjeđivanja skute. Opis tehnološkog postupka proizvodnje i poznavanje fizikalno-kemijskog sastava skute predstavlja značajan doprinos u istraživanju i boljem poznavanju domaćih mliječnih proizvoda.
ovčja skuta; sirutka; kemijski sastav; pH-vrijednost; standardizacija
nije evidentirano
engleski
Production and chemical composition of Istria and Pag curd
nije evidentirano
sheep curd; whey; chemical composition; pH-value; standardisation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)