crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 564325

Zbornik radova

Autori: Šilić, Martina; Valerjev, Pavle
Naslov: Utjecaj pravilnosti strukture besmislenih riječi i frekventnosti smislenih riječi na učinak u zadatku leksičke odluke
( The effect of the structure regularity of meaningless words and frequency of meaningful words to the efficacy in the lexical decision task )
Izvornik: Riječki dani eksperimentalne psihologije - knjiga sažetaka / Domijan, Dražen ; Bajšanski, Igor ; Maliković, Marko (ur.). - Rijeka, Hrvatska : Filozofski fakultet u Rijeci , 2012. 27-28 (ISBN: 978-953-6104-88-8).
Skup: Riječki dani eksperimentalne psihologije - REPSI
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 22-24.09.2011.
Ključne riječi: mentalni leksikon; zadatak leksičke odluke; ortografska struktura; frekventnost riječi
( mental lexicon; lexical decision task; orthographic structure; frequency of words )
Sažetak:
Pri upotrebi jezika u mozgu se odvijaju mnogi procesi, a jedan od najvažnijih je pretraga mentalnog leksikona. Ona se može odvijati na više razina, a jedan od faktora koji utječu je i frekvencija svake riječi u jeziku, čiji efekti potvrđuju dinamičnost jezika. Usto se pretpostavlja da pretraga nastupa i za besmisleni, ali ortografski strukturiran materijal, za razliku od nestrukturiranog. Ciljevi su bili ispitati efekte ortografske strukture besmislenih riječi na vrijeme reakcije i broj pogodaka u zadatku leksičke odluke, u odnosu sa vremenom reakcije na smislene riječi (zbog pretrage mentalnog leksikona za smisleni, ali i besmisleni strukturiran materijal), te ispitati efekte frekventnosti smislenih riječi na vrijeme reakcije i broj pogodaka (zbog smanjenog vremena pretrage frekventnijih riječi). Zadatak leksičke odluke je zadatak u kojem ispitanik mora, što je brže i točnije moguće, reagirati je li zadani niz slova riječ. Omjer smislenih i besmislenih nizova u zadatku mora biti 1:1 i prikazuju se nasumično. Eksperiment je klasični, nezavisna varijabla je bila ortografska struktura besmislenih nizova, podijeljena u dvije eksperimentalne situacije: ortografski strukturirani i nestrukturirani nizovi. Oni su činili 50% od ukupno 120 nizova u zadatku. Kontrolna situacija bile su smislene riječi koje su nužne za zadatak (ostalih 50%). Zavisne varijable su bile vrijeme reakcije i broj pogodaka. Korišten pribor su tri liste navedenih kategorija nizova, računalo (sa tipkama DA i NE za reagiranje) i program SuperLab. Besmisleni nizovi načinjeni su kao anagrami smislenih. Sudjelovalo je 28 ispitanica, kontrolirao se utjecaj dominantnosti ruke. Utvrđen je značajan efekt smislenosti i strukturiranosti riječi na vrijeme reakcije, najkraće vrijeme je bilo na smislene, zatim na strukturirane, te najduže za nestrukturirane. Rezultat je samo djelomično u skladu sa očekivanjima, a odstupanja su se možda mogla objasniti efektom frekventnosti smislenih riječi. Slijedilo je ispitivanje tog efekta. Eksperiment je također bio klasični, nezavisna varijabla je bila frekventnost smislenih riječi, sa tri eksperimentalne situacije: niže-frekventne, srednje-frekventne i više-frekventne riječi. Nadalje, 50% nizova su činili besmisleni strukturirani nizovi, nužni za zadatak. Sudjelovalo je 20 ispitanica, a zadatak je izvođen na isti način. Efekt frekventnosti je samo djelomično potvrđen, što se moglo objasniti trenutačnim nedostatkom odgovarajućeg čestotnog rječnika. U planu su i buduća istraživanja u ovom području.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: pavle@unizd.hr (pavle@unizd.hr), 9. Pro. 2011. u 16:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4