crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 571794

Časopis

Autori: Lukač Havranek, Jasmina; Hadžiosmanović, Mirza; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Naslov: Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
( Nutritional properties of Mediterranean cheeses )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 2; 141-150
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: mediteranski sirevi; prehrambena svojstva
( mediterranean cheese variety; nutritional properties )
Sažetak:
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
Upisao u CROSBI: mtudor@agr.hr (mtudor@agr.hr), 22. Vel. 2012. u 10:38 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4