Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva (CROSBI ID 182237)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | međunarodna recenzija

Lukač Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mljekarstvo, 50 (2000), 2; 141-150

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven

hrvatski

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva

Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.

mediteranski sirevi ; prehrambena svojstva

nije evidentirano

engleski

Nutritional properties of Mediterranean cheeses

nije evidentirano

mediterranean cheese variety ; nutritional properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (2)

2000.

141-150

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice