crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 572982

Zbornik radova

Autori: Jakopec, Ana; Šincek, Daniela
Naslov: Nasilje u vezama adolescenata
( Violence in adolescents' romantic relationships )
Izvornik: III. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici / Šincek, Daniela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet Osijek i Društvo psihologa Osijek , 2012. 215-226 (ISBN: 975-953-314-045-2).
Skup: III. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici
Mjesto i datum: Osijek, Republika Hrvatska, 25.-27.11.2010.
Ključne riječi: nasilje; romantične veze; adolescenti
( violence; romantic relationship; adolescents )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u (1) stavove adolescenata prema nasilju u vezama te (2) u učestalost i oblike (fizičko, seksualno i psihološko) nasilja u vezama adolescenata. Autorice su nastojale provjeriti razlikuju li se stavovi prema nasilju u vezama te razlikuju li se polaznici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda po učestalosti doživljavanja i činjenja pojedinih oblika nasilja u vezama, te postoji li povezanost stavova prema nasilju i činjenja nasilja u vezama. Rezultati su pokazali kako iznenađujuće visok postotak adolescenata ima pozitivne stavove prema pojedinim oblicima nasilja u vezama te ujedno ima iskustvo nasilja unutar veza, neovisno o stupnju školovanja, tj. razredu koji polazi. Adolescenti se obzirom na dob ne razlikuju po stavovima prema nasilju, niti po činjenju i doživljavanju nasilja u vezama. Jedina iznimka je činjenje seksualnog nasilja koje statistički značajno više čine polaznici četvrtih nego prvih razreda, što vjerojatno treba povezati i s dobnim razlikama u seksualnim iskustvima općenito. Iako su indikatori činjenja i doživljavanja nasilja među adolescentima u ovom istraživanju relativno blagi oblici ponašanja (npr. vikanje, odgurivanje i slično), nasilje u vezama adolescenata prepoznato je kao problem koji zahtjeva sustavnu izradu, provedbu i evaluaciju preventivnog programa.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: dsincek@ffos.hr (dsincek@ffos.hr), 2. Ožu. 2012. u 16:45 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4