crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 573818

Disertacija

Autor: Jozić, Sonja
Naslov: VIŠEPARAMETARSKO MODELIRANJE I OPTIMIRANJE TVRDOG GLODANJA
( MULTIPARAMETER HARD MILLING MODELING AND OPTIMIZATION )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 15.02.
Godina: 2012
Stranica: 194
Mentor: Bajić, Dražen
Ključne riječi: tvrdo glodanje; sile rezanja; kvaliteta obrađene površine; trošenje stražnje površine alata; regresijska analiza; kriterij pouzdanosti modela; genetski algoritmi; simulirano žarenje
( hard milling; cutting forces; surface roughness; flank wear; regression analysis; reliability model criterion; genetic algorithms; simulated annealing )
Sažetak:
Tvrdo glodanje je postupak obrade odvajanjem čestica materijala čija je tvrdoća veća od 45 HRC. Kao tehnologija u razvoju predstavlja alternativu završnoj obradi brušenjem. Najvažnije značajke tvrdog glodanja, koje su posljedica tehnoloških dostignuća na području materijala za izradu alata i projektiranja procesa obrade, su: povećanje fleksibilnosti, u odnosu na brušenje, što se ogleda u mogućnosti izrade obradaka složenije geometrije, povećanje učinkovitosti postupka zbog mogućnosti obrade u jednom stezanju i mogućnost suhe obrade bez negativnih posljedica na integritet obrađene površine. U radu se, na temelju eksperimentalnih podataka, analizira istosmjerno i protusmjerno glodanje te istosmjerno i protusmjerno tvrdo glodanje. Regresijskom analizom eksperimentalnih podataka dobiveni su matematički modeli koji opisuju zavisnost izlaznih veličina od parametara obrade i vremena zahvata oštrice. To je jedan od uvjeta kojim se omogućava praćenje procesa u realnom vremenu. Dobiveni su i matematički modeli koji opisuju međusobnu zavisnost izlaznih veličina. Izlazne veličine su komponente sile glodanja, kvaliteta obrađene površine i trošenje stražnje površine alata. Pouzdano predviđanje izlaznih veličina osigurano je uvođenjem kriterija pouzdanosti matematičkog modela u odnosu na realni proces koji je po svojoj prirodi stohastičan. Na temelju matematičkih modela provedena je detaljna parametarska analiza istraživanih postupaka obrade. Optimalne vrijednosti parametara obrade i vremena zahvata oštrice dobivene su primjenom genetskih algoritama i simuliranog žarenja, a na temelju postavljenih ograničenja i funkcija cilja. Na temelju optimalnih vrijednosti promatranih procesa napravljena je procjena ekonomske i kvalitativne održivosti postupka tvrdog glodanja u odnosu na standardni način proizvodnje strojarskih elemenata povećane tvrdoće što je bio jedan od glavnih ciljeva ovoga rada.
Projekt / tema: 023-0692976-1742
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Strojarstvo
Upisao u CROSBI: sjozic@fesb.hr (sjozic@fesb.hr), 12. Ožu. 2012. u 15:09 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4