Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 574249

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Kamenov, Željka; Jugović, Ivana
Naslov: Percepcija, iskustvo i stavovi o rodnoj (ne)ravnopravnosti u obitelji
( Perception, experience and the attitudes toward gender (in)equality in the family )
Knjiga: Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj : Istraživanje "Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj"
Urednik/ci: Kamenov, Željka ; Galić, Branka
Izdavač: Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH
Grad: Zagreb
Godina: 2011
Serija: Biblioteka ONA
Raspon stranica:: 120-142
Ukupni broj stranica u knjizi:: 298
ISBN: 978-953-7574-15-4
Ključne riječi: iskustvo rodne diskriminacije, percepcija rodne neravnopravnosti, stavovi o rodnim ulogama
( experience of gender discrimination, perception of gender inequality, attitudes towards gender roles )
Sažetak:
Cilj ovog poglavlja je prikazati kako sudionici/e percipiraju ravnopravnost odnosa muškaraca i žena u obitelji u našem društvu, koje oblike rodne diskriminacije su doživjeli u obitelji te kakvi su im stavovi o jednakosti rodnih uloga u obitelji. Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od ukupno 1363 sudionika/ca starijih od 15 godina. Rezultati jasno upućuju da u Hrvatskoj ravnopravnost žena i muškaraca u obitelji nije postignuta. Obiteljske odnose karakteriziraju nejednaka podjela obveza između žena i muškaraca te nejednak tretman muške i ženske djece. Žene su te koje se nalaze u neravnopravnom položaju u obiteljima. Od njih se očekuje da na sebe preuzmu većinu brige o djeci i kući iako je većina njih u radnom odnosu, kao i njihovi partneri. Jasno se može uočiti socijalizacijska funkcija obitelji: kroz nejednak tretman sinova i kćeri djeci se daje na znanje kakva su očekivanja od svakog spola i kakve bi uloge trebali preuzeti u obitelji. Više rodne diskriminacije se doživljava u primarnim obiteljima u odnosu na obitelji koje su sudionici/e sami zasnovali, a u prilog tome govori i podatak da se nejednak tretman znatno češće doživljavao od strane oca i majke nego partnera odnosno partnerice. Percipirana neravnopravnost u obitelji se razlikuje ovisno o kojem je aspektu obiteljskih odnosa riječ. Primjerice, smatra se da su podjela brige oko djece i kućanskim poslovima između partnera neravnopravne te da je žena većinom zadužena za obavljanje tih uloga. No podjela moći između partnera u donošenju važnih odluka i upravljanju financijama u obitelji se percipira znatno ravnopravnijom. Iz toga se može zaključiti da su u hrvatskom društvu žene u obiteljima uglavnom ravnopravne muškarcima u odlučivanju i upravljanju novcem, no da žena, a ne muškarac, unatoč tome što su oba partnera zaposlena, mora na sebe preuzeti brigu oko djece i kuće.
Projekt / tema: 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/hr/biblioteka-ureda/826-22-rodna-ravnopravnost-i-diskriminacija-u-hrvatskoj.html
http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/images/pdf/dokumenti/rodna%20ravnopravnost%202.pdf
Upisao u CROSBI: jugovic@idi.hr (jugovic@idi.hr), 16. Ožu. 2012. u 07:32 sati