crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 574425

Zbornik radova

Autori: Milovanović, Bojan; Štirmer, Nina; Banjad Pečur, Ivana
Naslov: Važnost kvalitete izvedbe zgrada u svjetlu zahtjeva energijske učinkovitosti
( The Importance of Construction Process Quality Regarding Energy Efficiency Demands )
Izvornik: Kvaliteta i društvena odgovornost / Drljača, Miroslav (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo menadžera kvalitete , 2012. 161-175 (ISBN: 978-953-57036-0-0).
Skup: 13. međunarodni simpozij o kvaliteti "Kvaliteta i društvena odgovornost"
Mjesto i datum: Solin, Hrvatska, 15-16.03.2012.
Ključne riječi: energijski certifikat; toplinska izolacija; kontrola kvalitete izvedbe; zrakopropusnost; infracrvena termografija
( energy performance certificate; thermal insulation; construction quality control; airpermeability; infrared thermography )
Sažetak:
Prema Strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske, kućanstva su najveći pojedinačni potrošač energije u Hrvatskoj, oko 30 % od ukupne neposredne potrošnje energije, i najveći korisnik električne energije, preko 40 % od ukupne neposredne potrošnje električne energije. Politika energijske učinkovitosti u sektoru kućanstava temelji se na povećanju svijesti građana o mogućim uštedama i poticajima kod planiranja i izgradnje stanova te ponašanju u skladu s načelima energijske učinkovitosti. Energijski certifikat pruža informaciju o energijskom svojstvu zgrade, omogućava usporedbu zgrada u odnosu na njihovo energijsko svojstvo te u odnosu na referentne vrijednosti, odnosno stanarima daje informaciju o kvaliteti zgrade koju i kvantificira proračunom energijskog svojstva zgrade. Vrijednosti iskazane na energijskom certifikatu odražavaju potrošnju energije koja je izračunata temeljem pretpostavljenog režima korištenja zgrade pa ne moraju nužno izražavati realnu potrošnju u zgradi, jer ona uključuje i ponašanje korisnika. Dugogodišnje iskustvo ukazuje na nedostatke pri izvedbi zgrada u pogledu izvedbe detalja i spojeva koji mogu uvelike utjecati na energijsko svojstvo zgrade te pojavu građevinske štete zbog povećanog stupnja toplinske izolacije zgrada. U radu su opisani osnovni zahtjevi Direktive 2010/31/EU o energijskom svojstvu zgrada te svrha i način izrade energijskog certifikata kao dokaza o kvaliteti zgrade. Prikazani su osnovni elementi energijskog pregleda zgrada u svrhu izrade energijskog certifikata te utjecaj nekvalitetne izvedbe zgrada na povećanje potrošnje primarne energije. Također, prikazani su oblici građevinskih šteta koji se javljaju u zgradama s višim stupnjem toplinske zaštite. Opisane su i najčešće metode kontrole kvalitete izvedbe i mjerenja za utvrđivanje energijskog svojstva zgrade: mjerenje zrakopropusnosti (Blower Door Test) i korištenje infracrvene termografije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 082-0822161-2990
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Građevinarstvo,Temeljne tehničke znanosti
Puni text rada: 574425.Milovanovic_Stirmer_Banjad_Pecur.pdf (tekst priložen 19. Ožu. 2012. u 11:28 sati)
Upisao u CROSBI: ninab@grad.hr (ninab@grad.hr), 19. Ožu. 2012. u 11:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4