crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 574613

Časopis

Autori: Tomašić, Jasmina
Naslov: Doprinosi li međugrupni kontakt pozitivnijim implicitnim i eksplicitnim stavovima adolescenata prema starim osobama?
( Does Contact Between Groups Contribute to More Positive Implicit and Explicit Attitudes of Adolescents Towards the Elderly? )
Izvornik: Život i škola (0044-4855) 58 (2011), 26; 83-100
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: implicitni i eksplicitni stavovi; kontakt; adolescenti
( implicit and explicit attitudes; contact; adolescents. )
Sažetak:
Premda je dob jedna od prvih karakteristika koju uočavamo kod drugih ljudi, istraživanja adolescentskih predrasuda prema starim ljudima relativno su rijetka. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi doprinosi li kvaliteta i kvantiteta kontakta sa starim ljudima (bakama/djedovima i općenito starijim ljudima s kojima sudionici nisu u rodbinskoj vezi) implicitnim i eksplicitnim stavovima prema starim ljudima kod adolescenata. U istraživanju je sudjelovao N=151 učenik (70 učenica i 81 učenik) prosječne dobi M=13, 77 (SD=0, 82) godina. Implicitni stavovi mjereni su Testom implicitnih asocijacija (Greenwald i sur., 1998), dok su eksplicitni stavovi mjereni Modificiranom skalom za ispitivanje stavova (Doyle i Aboud, 1995). Također, ispitana je kvaliteta i kvantiteta kontakta kako sa starim ljudima s kojima sudionici nisu u rodbinskoj vezi tako i s bakama/djedovima. Rezultati su pokazali da jedino kvaliteta odnosa s bakama/djedovima ima utjecaj na stavove prema starim ljudima, i to samo eksplicitne.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=114745
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Doprinosi li međugrupni kontakt pozitivnijim implicitnim i eksplicitnim stavovima adolescenata prema starim osobama?
Upisao u CROSBI: jtomasic@ffos.hr (jtomasic@ffos.hr), 20. Ožu. 2012. u 20:57 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4