crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 57557

Časopis

Autori: Rastija, Tomo; Baban, Mirjana; Mandić, Ivica; Bukvić, Željko
Naslov: Razvoj i strategija konjogojstva u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju
( The Development And Strategy of Horse-breeding in the Republic of Croatia Referring to Slavonia And Lipizzaner Horse-breeding )
Izvornik: Poljoprivreda (1330-7142) 5 (1999), 2; 73-77
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: konjogojstvo; uzgoj; lipicanac; ergela; udruga
( horse-breeding; breeding; Lipizzaner horse; stud-farm; farm co-operatives )
Sažetak:
Konjogojstvo kako u Republici Hrvatskoj tako i u području istočne Hrvatske u zadnjim desetljećima suočeno je sa stalnim opadanjem broja konja. Smanjenje broja konja u novije vrijeme uvjetuje i starosna struktura sela, tj. propadanje sela kao i nekontrolirani izvoz konja na zapadno europsko tržište. Međutim, smanjenje broja konja nije bilo popraćeno s poboljšanjem kakvoće uzgoja. Ratna razaranja i okupacija pojedinih područja Republike Hrvatske izazvali su velike gubitke u našem konjogojstvu. Nakon domovinskog rata u našoj zemlji se sve veća pažnja poklanja kakvoći uzgoja što potvrđuje i osnivanje brojnih konjičkih klubova. Poboljšanje društvenog standarda redovito dovodi do pozitivnih kretanja u povećanju broja konja namijenjenih športu, rekreaciji i turizmu. Uzgoj pojedinih toplokrvnih pasmina ima veliku važnost za potrebe vojske i policije. Ove potrebe bi trebale biti poticaj za revitalizaciju našeg konjogojstva kako u ergelskom tako i u uzgoju po udrugama. Danas u Republici Hrvatskoj djeluje ergela lipicanskih konja u Đakovu s brojnim konjogojskim udrugama kao uzgajačima kvalitetnog konja za potrebe vojske i policije. Osim ergele Đakovo, u Hrvatskoj su ergele arapskih punokrvnjaka u Višnjici i Čađavici, ergela holsteinskih konja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima te ergela hrvatskog hladnokrvnjaka Križevački Lemeši.
Projekt / tema: 079105
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Šumarstvo
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Razvoj i strategija konjogojstva u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4