crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 57605

Zbornik radova

Autori: Rastija, Tomo; Gutzmirtl, Draženka; Antunović, Zvonko; Knežević, Ivan; Baban, Mirjana; Barišić, Anđelko
Naslov: Komparacija morfoloških i reprodukcijskih svojstava lipicanskih kobila u ergelskom uzgoju i obiteljskim gospodarstvima
( Comparison of Morphological and Reproductive Properties of Lippizaner Mares in Stud Farm Raising and on Family Farms )
Izvornik: XXXVI. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado (ur.). - Osijek : Poljoprivredni faklultet u Osijeku , 2000. 227.
Skup: Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 22-25.02.2000.
Ključne riječi: morfološka i reprodukcijska svojstva; lipicanske kobile; ergelski uzgoj; obiteljska gospodarstva
( morphological and reproductive properties; Lippizaner mares; stud farm raising; family farms )
Sažetak:
Cilj ovih istraživanja bio je utvrđivanje razlika u morfološkim i reprodukcijskim svojstvima čistokrvnih kobila lipicanske pasmine uzgojenih u ergeli Đakovo i u obiteljskim gospodarstvima. Rezultati istraživanja mofroloških svojstava ukazuju na jaču razvijenost obrađenih tjelesnih mjera ergelskih kobila, osim širine prsa, koja je bila jače izražena u kobila u obiteljskim gospodarstvima. Signifikantne su razlike utvrđene kod visine leđa i opsega prsa, dok su razlike širine prsa i opsega cjevanice bile visoko signifikantne. U pogledu reprodukcijskih svojstava, kobile u ergelskom uzgoju imale su veću dob prve oplodnje i prvog ždrijebljena u odnosu na kobile u obiteljskim gospodarstvima. Signifikantne su razlike u trajanju bređosti utvrđene kod prve i visoko signifikantne kod 5-12 bređosti kobila ergelskog uzgoja, dok su kobile u obiteljskim gospodarstvima imale visoko signifikantno duže trajanje druge bređosti. Trajanje prvog, drugog i četvrtog servis perioda bilo je signifikantno duže kod kobila u ergelskom uzgoju, dok je signifikantno duže trajanje drugog i visoko signifikantno duže trajanje trećeg servis perioda utvrđeno kod kobila u obiteljskim gospodarstvima.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 079105
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Šumarstvo  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4