crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 577258

Disertacija

Autor: Marina, Višić
Naslov: Upotreba zajednice teških minerala u interpretaciji modela klizišta Črešnjevec na južnim obroncima Medvednice
( Use of heavy minerals communitys in interpretation of the Črešnjevec landslide model on southern slopes of Medvednica Mt. )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 30.03.
Godina: 2012
Stranica: 39
Mentor: Kovačić, Marijan ; Mihalić, Snježana
Ključne riječi: klizište; teški minerali; Medvednica; miocen; kvartar
( landslide; heavy minerals; Medvednica Mt.; Miocene; Quaternary )
Sažetak:
U Podsljemenskoj zoni grada Zagreba, u ulici Črešnjevec, prilikom istraživanja klizišta načinjena je bušotina dubine 25 metara. Ta je bušotina trebala probušiti granicu između miocenskih i kvartarnih naslaga, što se zbog nedostatka fosilnih ostataka nije moglo sa sigurnošću utvrditi. Geološka granica između miocenskih i kvartarnih sedimenata u geološkom inženjerstvu je poznata kao osjetljiva na klizanje i upravo su na području grada Zagreba brojna klizišta smještena u zoni te geološke granice. Analize zajednice teških minerala iz četiri pjeskovito-siltozna uzorka pokazale su da u sedimentima iz bušotine Č-1 postoje tri karakteristične zajednice koje su poslužile za stratigrafsku rasčlambu probušenih naslaga. Zajednica prozirnih teških minerala iz najplićeg uzorka (uzorak 1) sadrži preko 90% epidota i tipična je za dio pleistocenskih naslaga na južnim obroncima Medvednice. Drugu zajednicu čine uzorci 2 i 3 u kojima dominiraju staurolt, rutil, disten i turmalin. Ta je zajednica po prvi puta utvrđena na Medvednici, a karakteristična je za najmlađe miocenske i najstarije pliocenske sedimente Hrvatskog zagorja i Žumberka. Zajednica prozirnih teških minerala iz najdubljeg uzorka (uzorak 4) bogata granatima i epidotom tipična je mineralna zajednica sedimenata mlađeg miocena na širem prostoru sjeverozapadne Hrvatske.
Projekt / tema: 119-1191155-1159
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Geologija
Upisao u CROSBI: mkovacic.geol@pmf.hr (mkovacic.geol@pmf.hr), 18. Tra. 2012. u 12:20 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4