Identifikacija monakolina i citrinina u crvenoj fermentiranoj riži primjenom LC/MS/MS tehnike (CROSBI ID 183800)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mornar, Ana ; Nigović, Biljana ; Sertić, Miranda
hrvatski
Identifikacija monakolina i citrinina u crvenoj fermentiranoj riži primjenom LC/MS/MS tehnike
Crvena fermentirana riža, također poznata kao Hongqu, Angkak ili Koji riža, dobiva se fermentacijom bijele riže pomoću plijesni Monascus Purpureus. Farmakološka aktivnost crvene fermentirane riže zasniva se na njenom bogatom sastavu. Uz zasićene i nezasićene masne kiseline, proteine, aminokiseline, škrob, fitosterole (β-sitosterol, kampesterol, stigmasterol i sapogenin), izoflavonoide, vlakna, elemente u tragovima i niacin, crvena fermentirana riže bogata je spojevima iz skupine monakolina koji nastaju tijekom postupka fermentacije bijele riže. Cilj ovog rada je predložiti novu analitičku metodu za potvrdu identiteta farmakološki aktivnog monakolina K (lovastatina), najzastupljenijeg monakolina te mikotoksina citrinina u kapsulama crvene fermentirane riže primjenom vezanog sustava tekućinske kromatogarfije visoke djelotvornosti i masene spektreometrije.
Crvena fermentirana riža; HPLC/MS/MS
nije evidentirano
engleski
Identification of monacolin and citrinin in red fermented rice by LC/MS/MS technique
nije evidentirano
Red fermented rice; HPLC/MS/MS
nije evidentirano