Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Identifikacija monakolina i citrinina u crvenoj fermentiranoj riži primjenom LC/MS/MS tehnike (CROSBI ID 183800)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mornar, Ana ; Nigović, Biljana ; Sertić, Miranda Identifikacija monakolina i citrinina u crvenoj fermentiranoj riži primjenom LC/MS/MS tehnike // Farmaceutski glasnik, 68 (2012), 4; 243-253

Podaci o odgovornosti

Mornar, Ana ; Nigović, Biljana ; Sertić, Miranda

hrvatski

Identifikacija monakolina i citrinina u crvenoj fermentiranoj riži primjenom LC/MS/MS tehnike

Crvena fermentirana riža, također poznata kao Hongqu, Angkak ili Koji riža, dobiva se fermentacijom bijele riže pomoću plijesni Monascus Purpureus. Farmakološka aktivnost crvene fermentirane riže zasniva se na njenom bogatom sastavu. Uz zasićene i nezasićene masne kiseline, proteine, aminokiseline, škrob, fitosterole (β-sitosterol, kampesterol, stigmasterol i sapogenin), izoflavonoide, vlakna, elemente u tragovima i niacin, crvena fermentirana riže bogata je spojevima iz skupine monakolina koji nastaju tijekom postupka fermentacije bijele riže. Cilj ovog rada je predložiti novu analitičku metodu za potvrdu identiteta farmakološki aktivnog monakolina K (lovastatina), najzastupljenijeg monakolina te mikotoksina citrinina u kapsulama crvene fermentirane riže primjenom vezanog sustava tekućinske kromatogarfije visoke djelotvornosti i masene spektreometrije.

Crvena fermentirana riža; HPLC/MS/MS

nije evidentirano

engleski

Identification of monacolin and citrinin in red fermented rice by LC/MS/MS technique

nije evidentirano

Red fermented rice; HPLC/MS/MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68 (4)

2012.

243-253

objavljeno

0014-8202

Povezanost rada

nije evidentirano

Indeksiranost