crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 579270

Časopis

Autori: Jakšić, Nenad; Čuržik Doris; Jakovljević Miro
Naslov: Antisocijalni poremećaj ličnosti i psihopatija – pregled suvremenih spoznaja
( Antisocial personality disorder & psychopathy - a review )
Izvornik: Socijalna psihijatrija (0303-7908) 3 (2012), 40; 57-68
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: antisocijalni poremećaj ličnosti; psihopatija; afektivno-interpersonalna dimenzija; socijalno-devijantna dimenzija; forenzička populacija; DSM-IV
( antisocial personality disorder; psychopathy; affective-interpersonal dimension; social-deviant dimension; forensic population; DSM-IV )
Sažetak:
Antisocijalni poremećaj ličnosti i psihopatija se često smatraju sinonimima, no riječ je o dva povezana, ali ne istovjetna klinička entiteta. Dok je antisocijalni poremećaj formalna dijagnoza u DSM – IV, psihopatija je empirijski konstrukt s afektivno-interpersonalnom i socijalno-devijantnom dimenzijom, a svaka od njih prediktivna je za različite oblike ponašanja, uključujući vrste agresije. Njihove nejednakosti uključuju fokusiranost na objektivne bihevioralne kriterije u slučaju antisocijalnog poremećaja, njegovu veću zastupljenost u forenzičkoj populaciji te činjenicu da psihopatija bolje predviđa devijantne radnje i kriminalni recidivizam. Najveće dijagnostičko preklapanje postoji s ovisnosti o psihoaktivnim tvarima i narcisoidnim poremećajem ličnosti pri čemu antisocijalni poremećaj pokazuje veći komorbiditet s ostalim psihijatrijskim dijagnozama. Epidemiološke studije sugeriraju veću prevalenciju antisocijalnog poremećaja u općoj populaciji, a uočene su rodne razlike u intenzitetu psihopatskih što je očekivano iz perspektive psihologije ličnosti. Etiologijska istraživanja imaju bogatiju empirijsku tradiciju u slučaju psihopatije, a uključuju nalaze o širim genetskim predispozicijama u interakciji s okolinskim stresorima, specifičnim deficitima u afektivnom i kognitivnom funkcioniranju, neuroanatomskim i neurofiziološkim abnormalnostima te širim kulturalnim faktorima. Iako postoje određene naznake o pozitivnim promjenama u antisocijalnih i psihopatskih pacijenata, psihoterapijski i farmakološki tretmani nisu dovoljno sustavno proučavani te uglavnom ne rezultiraju dugoročnim kliničkim napretkom. Naposlijetku, čini se da će buduće dijagnostičke klasifikacije poremećaja ličnosti uključivati obje dimenzije psihopatije.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Antisocijalni poremećaj ličnosti i psihopatija – pregled suvremenih spoznaja
Upisao u CROSBI: dcurzik@ffzg.hr (dcurzik@ffzg.hr), 8. Svi. 2012. u 10:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4