crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 580789

Zbornik radova

Autori: Špoljarević, Marija; Štolfa, Ivna; Vuković, Rosemary; Agić, Dejan; Lisjak, Miroslav; Andrić, Luka; Teklić, Tihana
Naslov: Vigor sjemena soje pod utjecajem abiotskog stresa
( Vigor of soybean seed under the influence of abiotic stress )
Izvornik: Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma. / Pospišil, Milan (ur.). - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2012. 77-78 (ISBN: 978-953-7878-01-6).
Skup: 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 13-17.02.2012
Ključne riječi: abiotski stres; klijanje; kultivar; soja; vigor sjemena
( abiotic stress; cultivar; germination; soybean; seed vigor )
Sažetak:
Abiotski stres može poremetiti normalne fiziološke procese u biljkama već u fazi klijanja. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj solnog (50 mM NaCl) i osmotskog stresa (5% PEG 6000) te visoke (30 ºC) i niske temperature (10 ºC), na klijance šest kultivara soje ('Ika', 'Lucija', 'Vita', 'Korana', 'Tena' i 'Zora'). Sjeme je naklijavano na filter papiru u klima komori. Utvrđen je vrlo značajan (P≤0, 01) utjecaj kultivara na % klijavosti, masu klijanaca i hipokotila. U prosjeku za sve tretmane kultivar 'Ika' je pokazao najveći % klijavosti ali najmanju masu klijanaca, dok su kultivari 'Korana' i 'Lucija' imali najveću masu klijanca i hipokotila. Koncentracija vodikovog peroksida u tkivu hipokotila je bila pod značajnim utjecajem kultivara (P≤0, 05) a intenzitet lipidne peroksidacije, koncentracija prolina i ukupnih fenola pod vrlo značajnim utjecajem. Korana je pokazala najveću razinu peroksida i fenola te najviši intenzitet lipidne peroksidacije u hipokotilu. Najveća koncentracija prolina utvrđena je kod kultivara 'Lucija', a najmanja kod kultivara Z'ora'. Stresni tretmani su vrlo značajno utjecali na sve pokazatelje vigora sjemena i stresa u hipokotilu. Najveću klijavost u prosjeku za sve sorte je imao tretman s 5% PEG 6000 uz najmanje mase klijanaca i hipokotila. Niska temperatura je rezultirala najnižim % klijavosti. Koncentracije fenola i prolina te intenzitet lipidne peroksidacije su bili najveći u uvjetima osmotskog stresa. Koncentracija peroksida je bila najveća u tretmanu s NaCl, a najniža pri 10 ºC. U skladu s očekivanjima kontrolna skupina je imala najnižu koncentraciju prolina i intenzitet lipidne peroksidacije, a najveće mase klijanaca i hipokotila. Interakcija tretmana i sorte je bila značajna za sve mjerene pokazatelje osim koncentracije peroksida.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 079-0790494-0559
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: mlisjak@pfos.hr (mlisjak@pfos.hr), 21. Svi. 2012. u 11:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4