crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 580896

Zbornik radova

Autori: Vinković, Tomislav; Parađiković, Nada; Teklić, Tihana; Lisjak, Miroslav; Štolfa, Ivna; Špoljarević, Marija; Balićević, Renata
Naslov: Elementarni sastav rajčice pod utjecajem biostimulatora
( Mineral composition of tomato under influence of biostimulant composition )
Izvornik: Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku , 2010. 142-143 (ISBN: 978-953-6331-80-2).
Skup: 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 15-19.02.2010.
Ključne riječi: biostimulatori; elementarni sastav; rajčica
( biostimulants; mineral composition; tomato )
Sažetak:
Cilj ovog istraţivanja bio je utvrditi utjecaj biostimulatora i naţina uzgoja na elementarni sastav mladih biljaka rajčice nakon presaŤivanja. Koncentracija N, P, K i Ca određena je u suhoj tvari korijena, stabljike i listova. Koncentracija N u korijenu bila je pod znaţajnim utjecajem vrste biostimulatora (P≤0, 05) i varijante tretiranja (P≤0, 01), u stabljici pod utjecajem naţina uzgoja (P≤0, 05), a u listu pod utjecajem naţina uzgoja i varijante tretiranja (P≤0, 01) te vrste biostimulatora (P≤0, 05). Koncentracija P u korijenu bila je pod istim utjecajima kao i koncentracija N, u stabljici pak pod znaţajnim utjecajem naţina uzgoja (P≤0, 05) te vrste biostimulatora i varijante tretiranja (P≤0, 01) dok je u listu bila pod znaţajnim utjecajem naţina uzgoja i varijante tretiranja (P≤0, 01). Znaţajan utjecaj naţina uzgoja i varijante tretiranja (P≤0, 01) na koncentraciju K primiješen je kod korijena i stabljike, dok je varijanta tretiranja (P≤0, 01) utjecala na istu u listu kod mladih biljaka rajţice. Naposljetku, koncentracija Ca u korijenu bila je pod znaţajnim utjecajem vrste biostimulatora (P≤0, 05), u stabljici pod utjecajem naţina uzgoja (P≤0, 05) i varijante tretiranja (P≤0, 01), a u listu pod utjecajem vrste biostimulatora (P≤0, 01) i varijante tretiranja (P≤0, 05). Na kraju se moţe zaključiti da tretman s biostimulatorima pozitivno utjeţe na usvajanje elemenata ishrane te na njihov transport kroz biljku pogotovo kada se uzmu u obzir praćeni morfometrijski parametri.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: mlisjak@pfos.hr (mlisjak@pfos.hr), 22. Svi. 2012. u 09:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4