crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 582699

Zbornik radova

Autori: Kuti, Simona; Božić, Saša
Naslov: Transnacionalni socijalni prostori: od obitelji do zajednica
( Transnational social spaces: from families to communities )
Izvornik: Godišnja konferencija Hrvatskoga sociološkog društva 2012., knjiga sažetaka / Čaldarović, Ognjen ; Žažar, Krešimir (ur.). - Zagreb : Hrvatsko sociološko društvo , 2012. 31-31 (ISBN: 978-953-6552-77-1).
Skup: Godišnja konferencija Hrvatskoga sociološkog društva 2012.
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 1-2.06.2012.
Ključne riječi: transnacionalni socijalni prostori; transnacionalne obitelji; transnacionalni krugovi; transnacionalne zajednice; migrantske skupine u Hrvatskoj
( transnational social spaces; transnational families; transnational circuits; transnational communities; migrant groups in Croatia )
Sažetak:
Unutar društvenih znanosti sve je rasprostranjenija ideja o neadekvatnosti koncipiranja društva kao entiteta podudarnog s granicama nacije-države. Unutar kritike „metodološkog nacionalizma“ naglašava se važnost transnacionalnih fenomena i procesa u suvremenim društvenim znanostima, uključujući i područje istraživanja migracija u sklopu kojeg se također razvijaju novi pristupi i koncepti zajednice. U usporedbi s konceptom „transnacionalizma“, koncept „transnacionalnog socijalnog prostora“ doživio je znatno umjereniju proliferaciju i nekritičku upotrebu, iako ni on nije jednoznačno definiran. U upotrebi su mnogi sinonimi – npr. „transnacionalna socijalna polja“ (Basch i sur., 1994), „transnacionalni socijetalni prostori“ (Pries, 2008), „transnacionalne socijalne formacije“ (Guarnizo, 1997) – i različite definicije transnacionalnih socijalnih prostora. U izlaganju se oslanjamo na Faistovu (2000a, 2000b) konceptualizaciju transnacionalnih socijalnih prostora u području sociologije migracija i transnacionalnih studija. Za razliku od ranijih nediferenciranih pristupa, Faist uvodi model transnacionalnih socijalnih prostora koji variraju od transnacionalnih obiteljskih grupa preko transnacionalnih krugova do transnacionalnih zajednica, a razlikuju se prema dominantnom mehanizmu integracije (recipročnost, razmjena, solidarnost). U izlaganju ćemo prikazati primjer istraživanja transnacionalnih socijalnih prostora albanskih, bošnjačkih i kineskih migranata u Hrvatskoj u kojemu je primijenjen takav model. Unatoč naglasku na migrantske veze i aktivnosti preko granica nacija-država, lokalni fenomeni i klasične teme istraživanja sociologije migracija poput integracije, diskriminacije i rasizma, kao i politikâ integracije i multikulturalizma, i dalje zaslužuju pažnju istraživača što potkrepljuju i iskustva migranata u Hrvatskoj.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 076-0762385-2378
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija
Upisao u CROSBI: skuti@imin.hr (skuti@imin.hr), 4. Lip. 2012. u 12:48 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4