crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 583226

Zbornik radova

Autori: Tamara Marković; Josip Terzić; Jasmina Lukač-Reberski
Naslov: ODREĐIVANJE TRENDOVA KAKVOĆE VODE POMOĆU GEOKEMIJSKIH POKAZATELJA U KRŠKOM VODONOSNIKU BLATSKOG POLJA NA OTOKU KORČULI
( USE OF GEOCHEMICAL INDICATORS TO EVALUATE WATER QUALITY TRENDS IN A KARST AQUIFER OF BLATSKO POLJE – THE ISLAND OF KORČULA )
Izvornik: Zbornik radova / Nevena Savić ; Marina Jovanović (ur.). - Beograd : Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet , 2012. 193-199 (ISBN: 978-86-7352-236-4).
Skup: XIV Srpski simpozijum o hidrogeologiji
Mjesto i datum: Zlatibor, Srbija, 17-20.05.2012.
Ključne riječi: krški vodonosnik; kakvoća vode; nitrati; utjecaj mora; otok Korčula
( karst aquifer; water quality; nitrate; seawater intrusion; the Island of Korčula )
Sažetak:
: Blatsko polje je krško polje smješteno na zapadnom dijelu otoka Korčule. Polje je oko 3 km dugačko, a široko od 300 m (na istoku) do 1 km (na zapadu). U prirodnim uvjetima, tijekom zimskih vlažnih razdoblja, polje je bilo poplavljeno, sve do 1912.godine, kada je iskopan tunel koji odvodnjava polje. Nakon provedene odvodnje polja, promijenila se dinamika oscilacije razina podzemnih voda u polju. Podzemna voda se za javnu vodoopskrbu crpi iz četiri zdenca (Studenac, Prbako, Franulović i Gugić), a maksimalna količina crpljenja je oko 60 l/s. Ove količine se crpe u ljetnim mjesecima kada se potreba za vodom povećava kao rezultat turizma i poljoprivredne proizvodnje. Kad su hidrološki uvjeti izuzetno nepovoljni, dolazi do porasta saliniteta. Cilj ovog istraživanja je bio da na netretiranom uzorku podzemne vode iz zdenaca utvrdi stanje kakvoće vode i eventualne promjene u kakvoći vode. Koncentracije klorida, nitrata, ukazale su na trend sniženja u svim motrenim vodama. Temperature motrenih voda su pokazale više stagnantni trend do blago povišeni.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 181-1811096-3165
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: tmarkovic@hgi-cgs.hr (tmarkovic@hgi-cgs.hr), 11. Lip. 2012. u 11:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4