crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 583228

Zbornik radova

Autori: Tamara Marković; Ozren Larva
Naslov: HIDROKEMIJSKA OBILJEŽJA TERMALNE VODE NA PODRUČJU DARUVARA
( HYDROCHEMISTRY OF THERMAL WATER IN DARUVAR AREA )
Izvornik: Zbornik radova / Nevena Savić ; Marina Jovanović (ur.). - Beograd : Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet , 2012. 187-193 (ISBN: 978-86-7352-236-4).
Skup: XIV srpski simpozijum o hidrogeologiji
Mjesto i datum: Zlatibor, Srbija, 17-20.05.2012.
Ključne riječi: hidrokemija; termalna voda; stabilni izotopi; tricij; ugljik-14
( hydrochemistry; thermal waters; stable isotope; tritium; carbon-14 )
Sažetak:
Termalne vode čine mali, ali značajan dio svjetskih energetskih resursa. Termalne vode dovoljnovisoke temperature koriste se za proizvodnju električne energije, ali su ti sustavi relativno rijetki. Termalnih voda s umjerenim i niskim temperaturama ima puno više, a njihova upotreba je ograničena geografskim i ekonomskim prilikama. Panonsko područje Hrvatske sadrži brojne termalne izvore i bušotine. Izvori termalnih voda koriste se uglavnom za rehabilitaciju. Termalno izvorište "Daruvarske toplice" nalazi se u panonskompodručju, u dolini rijeke Toplice između zapadnih obronaka Papuka i Ilovske depresije. Pojava termalne vode uvjetovana je geološkom građom i tektonskim odnosima ovog područja. Termalna voda izbija iz trijaskih vapnenaca i dolomita koji se nalaze ispod nevezanog nanosa vodotoka Toplice na području parka u središtu Daruvara. Uzorci termalnih voda uzeti su iz izvora Antunovo vrelo, Ivanovo vrelo i Turska kupelj, te bušotine D-1, šahtova Š-1 i Š-3, i kopanog zdenca HZ. Prema fizikalnim, kemijskim i fizikalno-kemijskim pokazateljima, termalne vode Daruvarskih toplica pokazuju odlična balneološka svojstva. Izotopni rezultati ukazuju na dugo vrijeme zadržavanja vode u vodonosniku i nepostojanje obnavljanja recentnim padalinama, odnosno obnavljanje vodonosnika je vrlo sporo i dugotrajno.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 181-1811096-3165
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: tmarkovic@hgi-cgs.hr (tmarkovic@hgi-cgs.hr), 11. Lip. 2012. u 11:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4