crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 584535

Zbornik radova

Autori: Sokol Gojnik, Zorana
Naslov: Odnos sakralne - liturgijske arhitekture i suvremenog grada na primjeru Zagreba
( The relationship between sacral liturgical architecture and the contemporary city taken on the example of Zagreb )
Izvornik: International scientific conference "Rethinking urbanism" : proceedings / Karač, Zlatko (ur.). - Zagreb : Udruženje hrvatskih arhitekata ; Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata , 2012. 197-200 (ISBN: 978-953-6646-23-4).
Skup: International scientific conference "Rethinking Urbanism"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 19.05.2012.
Ključne riječi: sakralna arhitektra; liturgijska arhitektura; ubanizam; Zagreb
( sacral architecture; liturgical architecture; urbanism; Zagreb )
Sažetak:
Ovim radom namjera je ukazati na promjene u shvaćanju grada koje su obilježile 20. stoljeće i njihov odraz na sakralnu, specifično liturgijsku, arhitekturu potkrepljujući promišljanja rezultatima istraživanja na konkretnoj zagrebačkoj situaciji. Liturgijska arhitektura je u 20. stoljeću doživjela radikalnu promjenu značenja u urbanizmu grada u odnosu na prethodne povijesne obrasce. Taj fenomen, koji se uočava na široj europskoj i na hrvatskoj arhitektonsko-urbanističkoj sceni, će se ovim radom analizirati u kontekstu grada Zagreba. U 20. stoljeću simboličko strukturiranje grada zamjenjuje funkcionalističko i fragmentalno strukturiranje što je vidljivo u slijedu urbanističkih planova grada Zagreba, pa liturgijske građevine gube snažnu simboličku konotaciju. Povijesnu interpretaciju liturgijskih građevina (liturgijska građevina dominira prostorom npr. na trgu, u osi kompozicije trga ili u vizuri glavnih prometnica) polako tijekom 20. stoljeća zamjenjuje "markica" u urbanističkim planovima jednakovrijednog značenja kao i ostali javni sadržaji čime liturgijske građevine vrlo često prestaju biti nosioci slike grada. U prethodnim povijesnim razdobljima su liturgijske građevine najčešće gradile javne gradske prostore i pred sobom oblikovale gradske trgove izrazito jakog javnog karaktera, bivajući pri tom gotovo "kulisa" javnog gradskog prostora. U 20. stoljeću u Zagrebu se radikalno mijenja karakter vanjskog prilaznog prostora liturgijskim građevinama, te on vrlo često dobiva privatni karakter.
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 054-0543089-2967
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Arhitektura i urbanizam
Upisao u CROSBI: zsokol@arhitekt.hr (zsokol@arhitekt.hr), 21. Lip. 2012. u 09:27 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4