crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 584880

Disertacija

Autor: Budimir, Danijela
Naslov: Odnos antropometrijskih mjera tjelesne mase i masnog tkiva s pokazateljima elastičnosti arterijske stjenke u zdravih ispitanika
( Relationship between anthropometric measures of body composition and fat tissue with indices of arterial stiffness in a healthy population )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 31.05.
Godina: 2012
Stranica: 98
Mentor: Boban, Mladen
Ključne riječi: antropometrijska mjerenja; ITM; arterijska elastičnost; brzina pulsnog vala; augmentacijski indeks
( anthropometric measurements; BMI; arterial stiffness; pulse wave velocity; augmentation index )
Sažetak:
Povezanost antropometrijskih mjera tjelesne mase i masnog tkiva i arterijske elastičnosti je rijetko istraživana, posebice u naizgled zdravoj populaciji. Uz to, međusobna povezanost između antropometrijskih mjera nije poznata. U 152 muškarca, 200 premenopauzalnih i 60 postmenopauzalnih žena, mjerena su tri pokazatelja arterijske elastičnosti (brzina pulsnog vala, augmentacijski indeks i centralni sistolički tlak) i pet antropometrijskih mjera [indeks tjelesne mase (ITM), postotak tjelesne masti (%TM), opseg struka (OS), omjer opsega struka i bokova (OS/B) te omjer opsega struka i visine (OS/V)]. Podaci su analizirani univarijantnim i multivarijantnim metodama s prilagodbom za dob, krvni tlak, visinu, frekvenciju srca, lipide i pušenje. Nasuprot univarijantnoj analizi koja je pokazala pozitivnu povezanost između antropometrijskih mjera i arterijske elastičnosti, multivarijantna analiza s prilagodbom na čimbenike rizika je pokazala da su ITM, OS i OS/V ostali značajni, ali negativni prediktori arterijske elastičnosti u premenopauzalnih žena (β od -0, 06 do -0, 16 ; P<0, 05), kao i ITM u muškaraca (β od -0, 09 do -0, 13 ; P<0, 05). Primjena obiju metoda u postmenopauzalnih žena nije utvrdila povezanost. ITM, OS i OS/V su antropometrijske mjere međusobno najsnažnije povezane (r=0, 9, P<0, 05), nasuprot OS/B i %TM koje su bile slabije povezane s ostalim mjerama (r=0, 6-0, 7, P<0, 05) u cijelom populacijskom uzorku. Antropometrijske mjere tjelesne mase i masnog tkiva i pokazatelji arterijske elastičnosti su povezani slabo i negativno u naizgled zdravoj populaciji. ITM, OS i OS/V su se pokazale korisnijim antropometrijskim mjerama od OS/B i %TM u našoj populaciji.
Projekt / tema: 216-1080315-0302, 216-2160547-0537
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: dbudimir@mefst.hr (dbudimir@mefst.hr), 26. Lip. 2012. u 13:51 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4