crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 591010

Zbornik radova

Autori: Stevanović, Aleksandra; Kuterovac Jagodić, Gordana; Frančišković, Tanja
Naslov: Sekundarna traumatizacija supruga veterana oboljelih od PTSP-a
( Secondary traumatic stress among wives of war veterans with PTSD )
Izvornik: MHE Konferencija 2012 Knjiga sažetakaSplit :
Skup: PTSP i njegov utjecaj na drugu i treću generaciju, Satelitski simpozij, Mental Health Europe conference 2012
Mjesto i datum: Split, Hrvatska, 14.06.2012.
Ključne riječi: Sekundarna traumatizacija; sekundarni traumatski stres; supruge; emocionalno funkcioniranje; percipirana kvaliteta života; posttraumatski stresni poremećaj; ratni veterani
( Secondary traumatization; secondary traumatic stress; wives; emotional functioning; percieved quality of life; posttraumatic stress disorder; war veterans )
Sažetak:
Rezultati dosadašnjih istraživanja ukazuju na to da supruge ratnih veterana imaju niz psihičkih i tjelesnih simptoma uključujući i simptome sekundarnog traumatskog stresa. S obzirom na broj veterana Domovinskog rata oboljelih od PTSP-a postavlja se pitanje psihološkog zdravlja njihovih supruga. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu simptoma sekundarnog traumatskog stresa (STS), trenutnih psiholoških simptoma i percipirane kvalitete života i usporedbu između skupina ispitanica čiji su muževi oboljeli od PTSP-a (KS1, N=50), ispitanica čiji muževi nemaju PTSP (KS2, N=50) i ispitanica čiji muževi nisu sudjelovali u Domovinskom ratu (US, N=50). Također, cilj je bio i ispitati povezanost simptoma STS-a, psiholoških simptoma i percipirane kvalitete života. Istraživanje je provedeno u Centru za psihotraumu Rijeka gdje je sa svim ispitanicama proveden je strukturirani intervju iz kojeg su dobiveni sociodemografski podaci. Sve ispitanice su ispunile upitnik Kratki inventar simptoma i MANSA upitnik za procjenu kvalitete života. Modificirani upitnik za posrednu traumatizaciju ispunjavale su samo supruge ratnih veterana. Dobiveni rezultati govore da 36% supruga veterana oboljelih od PTSP-a zadovoljava kriterij za sekundarni traumatski stresni poremećaj. Ispitanice iz skupine KS1 postižu i značajno veću razinu simptoma STS-a, svih ispitivanih simptoma emocionalnog funkcioniranja te značajno manju percipiranu kvalitetu života u odnosu na ispitanice iz skupina KS1 i US. Rezultati ispitivanja povezanosti pokazuju da supruge veterana koje imaju veću razinu simptoma STS imaju i veću razinu svih ispitivanih psiholoških simptoma te manju razinu percipirane kvalitete žiivota. Kliničari koji se bave psihotraumom trebali bi imati na umu da život s traumatiziranom ratnim veteranom može dovesti do sekundarnih stresnih reakcija kod njihovih supruga. Sistemski psihoterapijski pristup u radu s veteranima Domovinskom rata mogao bi ne samo prevenirati simptome sekundarnog traumatskog stresa već i poboljšati funkcioniranje primarne žrtve traume i partnersko funkcioniranje.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
URL Internet adrese: http://issuu.com/stokoluri/docs/mhe_knjiga
Upisao u CROSBI: tanjaf@medri.hr (tanjaf@medri.hr), 31. Kol. 2012. u 11:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4