Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 594907

Zbornik radova

Autori: Grundler, Marija; Švegar, Domagoj; Kardum, Igor
Naslov: Efekti izraca lica, suza i spola ispitanika na doživljaj ljutnje i brzinu prepoznavanja spola
( Effects of facial expressions, tears and sex of participants on the experience of anger and the speed of sex recognition )
Izvornik: REPSI - Riječki dani eksperimentalne psihologije - sažeci priopćenjaRijeka : Filozofski fakultet u Rijeci , 2012. 44-44 (ISBN: 978-953-6104-88-8).
Skup: 2. Riječki dani eksperimentalne psihologije - REPSI 2
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 20-21.09.2012.
Ključne riječi: izrazi lica; plakanje; ljutnja
( Facial expressions; crying; anger )
Sažetak:
Kako bi ispitali kako plakanje utječe na doživljaj ljutnje korišteno je po 40 lica s tužnim, neutralnim i uplakanim izrazima (20 muškog i 20 ženskog spola) preuzetih iz baze Karolinska Directed Emotional Faces (KDEF, Lundqvist i sur., 1998). Ljutnja je mjerena jednodimenzionalnom skalom dobivenom zajedničkom faktorskom analizom čestica ljutnje i prijateljstva-neprijateljstva iz dviju skala raspoloženja (Kardum i Bezinović, 1992 ; Kardum i Vukmirović, 1992). Ispitivanje je provedeno na uzorku od 186 studenata u dobi od 19 do 30 godina. Njihov je zadatak bio da najprije procijene svoje raspoloženje, a nakon toga su trebali što brže i točnije odrediti spol modela kod svih 40 prikazanih lica, pri čemu su jednoj trećini ispitanika prikazani neutralni izrazi, drugoj trećini lica s tužnim izrazom, a trećoj lica s tužnim izrazom i suzama. Odmah nakon završetka tog dijela ispitivanja ispitanici su još jednom procijenili svoj doživljaj ljutnje. Cjelokupno ispitivanje izvedeno je na računalima. Dobiveni su rezultati pokazali da se u usporedbi s prvom procjenom doživljaj ljutnje pri drugoj procjeni značajno smanjio kod sve tri skupine ispitanika. Nadalje, ženama je potrebno kraće vrijeme za prepoznavanje spola modela nego muškarcima, a spol modela se značajno brže prepoznaje kod lica sa suzama u usporedbi s neutralnim i tužnim izrazom lica. Također, dobivena je i značajna interakcija spola ispitanika i prikazanih izraza lica na brzinu prepoznavanja spola modela. Muškarci podjednako brzo procjenjuju spol modela bez obzira na njegov izraz lica, dok žene spol modela sa suzama procjenjuju značajno brže nego spol modela s neutralnim i tužnim izrazom lica. Dobiveni su rezultati objašnjeni u kontekstu evolucijom oblikovanih psiholoških mehanizama kojima ljudska lica općenito dovode do smanjenja ljutnje te koji kod žena dovode do veće osjetljivosti na vidljive znakove patnje drugih osoba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: dsvegar@ffri.hr (dsvegar@ffri.hr), 26. Ruj. 2012. u 10:23 sati