crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 594931

Zbornik radova

Autori: Milovanović, Tamara; Švegar, Domagoj; Kardum Igor
Naslov: Prepoznavanje emocionalnih izraza lica ovisno o vrsti prikazane emocije te razini anksioznosti i depresivnosti ispitanika
( Recognition of emotional facial expressions in respect of type of displayed emotion, anxiety and depression of participants )
Izvornik: XVIII. Dani psihologije u Zadru - Sažeci radova / Penezić, Zvjezdan ; Ćubela-Adorić, Vera ; Ombla, Jelena ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić, Anita (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2012. 119-119 (ISBN: 978-953-7237-34-9).
Skup: XVIII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 24-26.05.2012.
Ključne riječi: emocionalni izrazi lica; crta anksioznosti; stanje anksioznosti; depresivnost
( emotional facial expressions; trait anxiety; state anxiety; depression )
Sažetak:
Na uzorku od 58 sudionika odabranih predispitivanjem s obzirom na izraženost crte anksioznosti, ispitani su efekti anksioznosti i depresivnosti na uspješnost, čestinu i brzinu prepoznavanja emocionalnih izraza lica. Anksioznost je procijenjena Upitnikom anksioznosti kao stanja i crte ličnosti (STAI, Spielberger i sur., 1970), a depresivnost Beckovim inventarom depresivnosti (BDI, Beck i sur., 1979). Emocionalni izrazi lica korišteni u istraživanju preuzeti su iz baze The Karolinska Directed Emotional Faces (KDEF, Lundqvist i sur., 1998). Korišteno je 70 fotografija emocionalnih izraza lica, od toga 35 lako i 35 teško prepoznatljivih. Zadatak ispitanika bio je što brže i točnije prepoznati podražaje prezentirane na ekranu računala. Osobe niskog stanja anksioznosti uspješnije su u prepoznavanju lako prepoznatljivih emocionalnih izraza lica, dok osobe visokog stanja anksioznosti brže prepoznaju radostan izraz lica. Kada se radi o teško prepoznatljivim emocionalnim izrazima, ispitanici visoki na crti anksioznosti sporiji su od nisko anksioznih kada daju odgovor “iznenađenje” te imaju i duže prosječno vrijeme reakcije pri prepoznavanju pozitivnih emocija. Rezultati dobiveni na ekstremnim skupinama ispitanika s obzirom na razinu anksioznosti i depresivnosti pokazuju da anksiozne osobe teško prepoznatljive facijalne ekspresije češće prepoznaju kao prestrašene, a nisko depresivne osobe kao radosne. Razmotrene su teorijske i kliničke implikacije dobivenih rezultata.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: dsvegar@ffri.hr (dsvegar@ffri.hr), 26. Ruj. 2012. u 11:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4