crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 595527

Zbornik radova

Autori: Glavak Tkalić, Renata
Naslov: Prikaz rezultata znanstveno-istraživačkog projekta Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske vezanih uz uporabu ilegalnih droga
( The results of scientific research project Substance use among the general population in Croatia related to the use of illicit drugs )
Izvornik: Knjiga sažetaka 8. međunarodnog znanstvenog skupa / Milković, Marina ; Doležal, Dalibor ; Hržica, Gordana : Stošić, Jasmina (ur.). - Zagreb : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu , 2012. 82-82 (ISBN: 978-953-6418-71-8).
Skup: 8. međunarodni znanstveni skup Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima
Mjesto i datum: Zagreb, 27-29.09.2012.
Ključne riječi: ilegalne droge; opća populacija; prevalencija; stavovi
( illicit drugs; general population; prevalence; opinions )
Sažetak:
Osnovni cilj znanstveno-istraživačkog projekta Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske bio je prikupiti podatke o prevalenciji konzumacije različitih sredstava ovisnosti u općoj populaciji kao i u relevantnim subgrupama populacije. Koncepcija istraživanja temeljila se na metodološkim smjernicama Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Provedeno je jednokratno istraživanje temeljeno na tzv. nacrtu poprečnog presjeka. Podaci su prikupljani metodom anketnog istraživanja licem u lice. U istraživanju je korišten hrvatski prijevod upitnika European Model Questionnaire (EMQ) kojim je ispitano: uzimanje legalnih droga, uzimanje ilegalnih droga, stavovi i mišljenja o drogama i politici vezanoj uz droge te relevantna obilježja ispitanika. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 4756 ispitanika u dobi od 15 do 64 godine. Ovom prilikom bit će prikazani rezultati vezani uz uzimanje ilegalnih droga. Svi podaci analizirani su na razini cijelog uzorka, uzorka mlađih odraslih (između 15 i 34 godine), s obzirom na podskupine u odnosu na dob i spol ispitanika, te prema stupnju urbaniziranosti naselja u kojem ispitanici žive. Rezultati su pokazali da je 16% ispitanika barem jednom u životu konzumiralo neku ilegalnu drogu. U godini koja je prethodila istraživanju 5.4% ispitanika konzumiralo je neku ilegalnu drogu, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju 3.2% ispitanika. Najčešće korištena ilegalna droga bila je kanabis. Većina ispitanika (66.8%) ne slaže s time da bi ljudima trebalo biti dozvoljeno uzimanje marihuane ili hašiša. Premda gotovo tri četvrtine ispitanika (72.8%) smatra da su droge u Republici Hrvatskoj prilično dostupne ili dostupne u velikoj mjeri, 55.4% ispitanika navelo je kako im droge osobno nimalo nisu dostupne. Najvažniji doprinos ovog istraživanja je da je njime na generalnoj razini dobiven uvid u raširenost fenomena uporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske. Podaci će biti uspoređeni s podacima iz drugih europskih zemalja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1520
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: rglavak@pilar.hr (rglavak@pilar.hr), 28. Ruj. 2012. u 21:07 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4