crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 596839

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Ladić, Zoran; Budeč, Goran
Naslov: O nekim aspektima demografske, društvene i obiteljske povijest Pićna u drugoj polovini 17. stoljeća prema matičnim knjigama krštenih (rođenih)
( Some Aspects of Demographic, Social, and Family History of Pićan in the Second Half of the Seventeenth Century based on the Baptised (Birth) records (matriculae) )
Knjiga: Pićanska biskupija i Pićanština. Zbornik radova međunarodnog znanstvenog skupa održanog 23. i 24. listopada 2008. godine
Urednik/ci: Matijašić, Robert ; Orbanić, Elvis
Izdavač: Državni arhiv u Pazinu
Grad: Pazin
Godina: 2012
Serija: Posebna izdanja, svezak 23
Raspon stranica:: 91-103
Ukupni broj stranica u knjizi:: 280
ISBN: 978-953-7640-07-1
Ključne riječi: Istra, Pićan, rani novi vijek, matične knjige rođenih, demografija, društvo, obitelj
( Istria, Pićan, Early Modern Period, Birth (Baptised) Records, Demography, Society, Family )
Sažetak:
Pićanska matična knjiga rođenih odnosno krštenih koja vremenski pokriva razdoblje od 1664.-1732. godine izuzetno je vrijedan izvorni materijal za proučavanje raznih aspekata povijesne demografije, a posebice nataliteta, godišnje i mjesečne distribucije te problema djece rođene iz nezakonitih veza kao i blizanaca. Matična knjiga krštenih Pićna s prijeloma dvaju stoljeća time donekle zadire i u intimu obiteljskog i društvenog života jednog mikroprostora koji je u to vrijeme vjerojatno imao tek nekoliko stotina stanovnika. Općenito govoreći, razdoblje koje je ovdje promatrano, a radi se o periodu od 1664. do 1677. godine ne ukazuje na neke osobite posebnosti pićanske matične knjige krštenih u odnosu na druge matične knjige krštenih ne samo sa prostora Istre već i šireg istočno-jadranskog prostora, a u nekim aspektima, primjerice u pitanju sezonske varijacije rođenja djece u potpunosti se uklapa u širu hrvatsku, pa i europsku demografsku sliku. Uz spomenutu problematiku, pićanska matična knjiga rođenih, baš kao i sve ostale, pisane po zakonitostima i odredbama Tridentskog koncila omogućava raščlambu odnosa između Tridentskog liturgijskog kalendara i imena muške i ženske djece. Analiza je ovdje jasno pokazala da su pićanski stanovnici – roditelji djeci nadijevali imena prateći pojedine blagdane, dakle liturgijski kalendar. Naime, u najvećem broju slučajeva djeca su dobivala imena prema svecu čiji se blagdan slavio bilo na sam dan krštenja djeteta bilo nedugo ranije ili kasnije poslije rođenja djeteta. Stoga se može zaključiti da nasljeđivanje imena po načelu davanja imena očevog oca prvom muškom unuku, majčinog oca drugom muškom unuku i tako dalje, na području Pićna nije bilo uobičajeno, jer je dominantno bilo nadijevanje imena djeci praćenjem liturgijskog kalendara.
Projekt / tema: 101-1012604-2600, 303-3030822-0813
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: zladic@hazu.hr (zladic@hazu.hr), 5. Lis. 2012. u 08:33 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4