crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 598454

Disertacija

Autor: Špar, Ivan
Naslov: Analiza primjene alternativnih vrsta hlađenja pri istosmjernom glodanju
( Analysis of application of the alternative types of cooling in down milling )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 10.09.
Godina: 2012
Stranica: 77
Mentor: Bajić, Dražen
Neposredni voditelj: Celent, Luka
Ključne riječi: Istosmjerno glodanje; Hlađenje zrakom; Hrapavost površine; Regresijska analiza; Neuronske mreže
( down milling; air cooling; surface roughness; regression analysis; neural network )
Sažetak:
U diplomskom radu istražen je utjecaj odabira vrste hlađenja na hrapavost obrađene površine te ovisnost hrapavosti obrađene površine o ulaznim parametrima obrade: brzini rezanja, posmaku i radijalnoj dubini rezanja pri obodnom glodanju. Rezultati suhe obrade, obrade uz hlađenje emulzijom i obrade uz hlađenje komprimiranim zrakom su uspoređeni. U tu svrhu pobliže su objašnjene obrada glodanjem, hrapavost obrađene površine te sredstva hlađenja i podmazivanja. Za traženje ovisnosti hrapavosti obrađene površine o parametrima obrade korištene su dvije metode: regresijska analiza i neuronske mreže. Eksperimentalno istraživanje je provedeno na čeliku Č4732 prema centralno kompozicijskom planu pokusa drugog reda. Dobiveni podaci su obrađeni regresijskom analizom u programskom paketu Design-Expert 6.0.10, te je dobiven matematički model za računanje hrapavosti. Primjena neuronskih mreža u modeliranju zahtijevala je dodatnih eksperimenata. Treniranje, testiranje i simulacija neuronske mreže provedena je u programskom paketu Matlab. Rezultati dobiveni primjenom regresijske analize i neuronskih mreža uspoređeni su te je izvršena uspoređeno odstupanja ciljnih od dobivenih vrijednosti hrapavosti obrađene površine.
Projekt / tema: 023-0692976-1742
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Strojarstvo
Upisao u CROSBI: lcelent@fesb.hr (lcelent@fesb.hr), 16. Lis. 2012. u 11:48 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4