Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 600304

Zbornik radova

Autori: Špoljarić, Jasminka; Mikulec, Nataša; Plavljanić, Dijana; Radeljević, Biljana; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven
Naslov: Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja
( The detection of ewes and goats cheeses adulteration with cows milk by the isoelectric focusing reference method )
Izvornik: 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.). - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga , 2012. 86-87.
Skup: Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem (40 ; 2012)
Mjesto i datum: Lovran, Hrvatska, 21.-24.10.2012.
Ključne riječi: patvorenje sira; izoelektrično fokusiranje (IEF); gama-kazein; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; kozje mlijeko; miješani sirevi
( cheese adulteration; isoelectric focusing (IEF); gamma-caseins; cow milk; sheep milk; goat milk; mixed cheese )
Sažetak:
Jedan od glavnih problema u sirarstvu je patvorenje sireva proizvedenih od ovčjeg i kozjeg mlijeka s jeftinijim kravljim mlijekom, čiji udio nije označen na deklaraciji proizvoda. Patvorenjem se mijenjaju organoleptička svojstva i kvaliteta sira, čime se dovodi u pitanje zdravstvena sigurnost finalnog proizvoda u smislu netolerancije proteina kravljeg mlijeka, a krajnji potrošač je doveden u zabludu. Cilj rada bio je uvesti referentnu metodu za dokazivanje kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima (EC 273/08), radi zaštite proizvođača i potrošača od krivotvorenja i imitacija ovčjih i kozjih sireva, te usklađivanja sa zahtjevima domaćeg i EU tržišta. Metoda obuhvaća izolaciju kazeina iz sira, izoelektrično fokusiranje γ2- i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina s plazminom, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka denzitometrijom. Proizvod od ovčjeg ili kozjeg mlijeka smatra se patvorenim ukoliko se dokaže da sadrži minimalno 1% kravljeg mlijeka. U svrhu kvantitativnog određivanja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u miješanim sirevima, pripremljene su standardne smjese kravljeg i ovčjeg, odnosno kravljeg i kozjeg mlijeka s 0, 0, 5, 1, 2, 5, 10, 25, 50, 75 i 100 % (v/v) kravljeg mlijeka. Kvantifikacija je provedena određivanjem odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina prema ovčjim/kozjim u pripremljenim standardima sireva. Izračunate su kalibracijske krivulje odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina (izračunatih kao postotak ukupnih γ-kazeina) vs relativni postotak kravljeg mlijeka u smjesi. Metoda se pokazala prikladnom za detekciju sirovog i toplinski obrađenog kravljeg mlijeka i kazeinata u svježim i zrelim sirevima, proizvedenim od ovčjeg ili kozjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 178-1782128-2127, 178-1782128-2121, 178-1782128-2124
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: nantunac@agr.hr (nantunac@agr.hr), 26. Lis. 2012. u 14:19 sati