crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 602907

Zbornik radova

Autori: Reić Ercegovac, Ina; Penezić, Zvjezdan
Naslov: Tranzicija u roditeljstvo i dobrobit roditelja: praktične implikacije rezultata novijih istraživanja i iskustava iz prakse
( Transition to parenthood and parents' wellbeing )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 89-89 (ISBN: 978-953-55079-1-8).
Skup: 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07-10.11.2012.
Ključne riječi: tranzicija u roditeljstvo; dobrobit roditelja; zadovoljstvo brakom
( transition to parenthood; parents' wellbeing; marital satisfaction )
Sažetak:
Tranzicija u roditeljstvo je dugotrajan proces koji rezultira kvalitativnom reorganizacijom života pojedinca koji prvi puta postaje roditelj. Promjene se događaju na svim razinama - u načinu doživljavanja sebe i okoline (prvenstveno partnera, ali i vlastitih roditelja, prijatelja) te u reorganiziranju uloga, ponašanja i interpersonalnih odnosa. Promjene koje se u obitelji javljaju prilikom tranzicije u roditeljstvo moguće je podijeliti u nekoliko osnovnih područja, a od najvećeg interesa za ovaj rad je subjektivna dobrobit roditelja te kvaliteta njihovog partnerskog odnosa. Upravo je partnerski odnos najčešće bio u fokusu interesa istraživača pri čemu je veliki broj istraživanja pokazao negativan efekt tranzicije u roditeljstvo na kvalitetu partnerskih odnosa. S druge strane, iskustva iz prakse pokazuju da partneri nemaju saznanja o takvim učincima prvog roditeljstva te da, osim informiranosti o brizi za dijete, koja je danas zahvaljujući neograničenom pristupu informacijama bolja no ikad, relativno (ne)spremni ulaze u roditeljstvo. Praksa, dakle, pokazuje da budući roditelji imaju vrlo malo spoznaja o onome što ih zapravo očekuje jednom kad postanu roditelji – promjenama na osobnom planu i promjenama u odnosu s partnerom. Stoga je cilj ovoga rada na temelju kvalitativnih informacija prikupljenih višegodišnjim radom s budućim roditeljima te rezultata novijih istraživanja iz područja dobrobiti roditelja tijekom tranzicije u roditeljstvo ukazati na važnost informiranja i educiranja budućih roditelja o različitim aspektima tranzicije u roditeljstvo. Naime, većina edukativnih programa namijenjenih budućim roditeljima zasićena je sadržajima vezanima uz porod i brigu za novorođenče dok su osobna dobrobit roditelja i kvaliteta međupartnerskog odnosa zanemareni. Imajući u vidu rezultate istraživanja koji sugeriraju negativne učinke prvog roditeljstva na osobnu dobrobit roditelja (povećana anksioznost, stres i depresivnost, poteškoće u seksualnosti i sl.) i međupartnerski odnos (niže zadovoljstvo brakom, lošija komunikacija na partnerskoj relaciji i sl.), a znajući koliko su te varijable važne za optimalno funkcioniranje cijele obitelji, uključujući i kvalitetno roditeljstvo, jasno je kako je nužno informirati buduće roditelje o promjenama koje donosi tranzicija u roditeljstvo na svim razinama te ih educirati kako prevenirati eventualne negativne učinke prvog roditeljstva na njihovu osobnu dobrobit te kvalitetu bračnog odnosa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: inareic@ffst.hr (inareic@ffst.hr), 12. Stu. 2012. u 11:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4