crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 603179

Zbornik radova

Autori: Keresteš, Gordana; Brković, Irma; Kuterovac Jagodić, Gordana
Naslov: Kako očevi i majke adolescenata doživljavaju roditeljsku ulogu te kako je doživljaj roditeljstva povezan s kvalitetom odnosa roditelj-dijete?
( How fathers and mothers of adolescents perceive their parenthood and how are self-perceptions of parenthood related to quality of parent-child relationship? )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Jastrebarsko : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 77-77 (ISBN: 978-953-55079-1-8).
Skup: 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012.
Ključne riječi: očevi; majke; adolescenti; doživljaj roditeljstva; odnos roditelj-dijete
( fathers; mothers; adolescents; self-perceptions of parenthood; parent-child relationship )
Sažetak:
Doživljaj vlastite roditeljske uloge, koji je važna odrednica roditeljskog ponašanja i kvalitete odnosa roditelj-dijete, mijenja se s djetetovim razvojem. Klinička iskustva i malobrojni empirijski podaci sugeriraju kako je u razdoblju djetetove rane adolescencije doživljaj roditeljske uloge najnepovoljniji. U ovom radu ispitano je kako očevi i majke adolescenata doživljavaju svoju roditeljsku ulogu te kako je doživljaj roditeljstva povezan s kvalitetom odnosa roditelj-dijete. U istraživanju je sudjelovalo 720 učenika 4.-8. razreda osnovne škole (podjednako djevojčica i dječaka) te njihovi očevi (N = 460) i majke (N = 550). Djeca su u prosjeku bila stara 12 godina i 7 mjeseci, majke 41, 3 godine, a očevi 44, 2 godine. Od roditelja su prikupljeni podaci o doživljaju roditeljstva (stavovi prema adolescenciji, roditeljska samoefikasnost, roditeljski internalni i eksternalni lokus kontrole, važnost roditeljske uloge, zadovoljstvo roditeljstvom i roditeljski stres), dok su podatke o kvaliteti odnosa roditelj-dijete dala i djeca i roditelji. Kao indikatori kvalitete odnosa roditelj-dijete korištene su tri dimenzije roditeljskog ponašanja (roditeljska podrška, restriktivna kontrola i popustljivost) i učestalost sukoba između roditelja i djeteta. Rezultati su pokazali da očevi i majke djece u ranoj adolescenciji, u prosjeku, vlastito roditeljstvo doživljavaju pozitivno, pri čemu majke izvještavaju o nešto većoj važnosti roditeljstva i većem zadovoljstvu roditeljstvom, ali i jačem doživljaju roditeljskog stresa nego očevi. Utvrđeno je također da je pozitivniji doživljaj roditeljstva povezan s kvalitetnijim odnosom roditelj-adolescent i kad taj odnos procjenjuju roditelji i kad ga procjenjuju adolescenti. Pritom je kvaliteta odnosa majke i adolescenta bila najviše povezana s majčinim doživljajem roditeljskog stresa, a kvaliteta odnosa oca i adolescenta s očevim doživljajem efikasnosti u roditeljskoj ulozi. Istraživanje pokazuje kako je doživljaj roditeljstva važna komponenta roditeljske uloge i važna odrednica kvalitete odnosa očeva i majki s djecom rane adolescentne dobi, pri čemu se očevi i majke dijelom razlikuju u svom doživljaju roditeljstva i načinu na koji je taj doživljaj povezan s njihovim odnosom s djetetom. Dobiveni rezultati imaju i praktičnu važnost, sugerirajući kako se mijenjanjem doživljaja roditeljstva može povećati kvaliteta odnosa roditelj-dijete u zahtjevnom razdoblju djetetove rane adolescencije te time ostvariti pozitivni učinci na razvoj i dobrobit adolescenata i njihovih obitelji.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1301683-1400
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: gkerestes@ffzg.hr (gkerestes@ffzg.hr), 13. Stu. 2012. u 16:06 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4