crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 603441

Zbornik radova

Autori: Bartolac, Andreja; Petrak, Olivera
Naslov: Obiteljske uloge, doživljaj pravednosti i zadovoljstvo vezom (izvan)bračnih partnera: odnos stavova o rodnim ulogama i svakodnevice
( Family Roles, Experience of Equity and Relationship Satisfaction of Married and Extramarital Couples: Relationship Between Attitudes About Gender Roles and Everyday Life )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 60-60 (ISBN: 978-953-55079-1-8).
Skup: 20. godišnja konferencija Hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07-10.11.2012.
Ključne riječi: rodne uloge; (izvan)bračni parovi; stavovi; zadovoljstvo; pravednost
( Gender roles; Married and Extramarital Couples; Attitudes; Satisfaction; Equity )
Sažetak:
Unatoč proklamiranoj rodnoj ravnopravnosti, ostaje dojam da su tradicionalni stavovi vezani uz obiteljske rodne uloge muškaraca (hranitelja) i žena (majke, domaćice) i dalje dio naše svakodnevnice. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoji li suglasje između partnera u stavovima i realizaciji rodnih uloga vezanih uz partnersku zajednicu/obitelj, te kakva je povezanost navedenih varijabli sa zadovoljstvom u vezi, te doživljajem pravednosti kod partnera. U istraživanju je sudjelovalo 117 bračnih i izvanbračnih parova s djecom, a sudionici su bili u dobi od 22 do 74 godine. Potvrđena je hipoteza o razlici između žena i muškaraca po pitanju stavova prema partnerskoj i roditeljskoj rodnoj ulozi. Međutim, iako žene imaju egalitarnije stavove od muškaraca, na skalama ostvarenih uloga partneri se ne razlikuju. Ostvarene partnerske uloge u skladu su s očekivanjima muškaraca, no tradicionalnije od očekivanja žena. Tradicionalniji sudionici, za razliku od onih s egalitarnim stavovima, prosječno su nižeg stupnja obrazovanja, dulje žive s partnerom, te su do punoljetnosti odrastali u manjem mjestu. Značajna interakcija glavnih efekata spola i stava prema rodnim ulogama nađena je za varijablu doživljaj pravednosti u vezi. Muškarci općenito smatraju odnose u vezi pravednijim od žena, a pritom egalitarne žene doživljavaju pravednost u vezi najmanjom, a egalitarni muškarci najvećom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: andrejabartolac@zvu.hr (andrejabartolac@zvu.hr), 15. Stu. 2012. u 09:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4