crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 603443

Zbornik radova

Autori: Petrak, Olivera; Bartolac, Andreja; Pavić, Jadranka
Naslov: Emocionalni rad i izgaranje medicinskih sestara
( Emotional Labor and Burnout in Nurses )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 285-285 (ISBN: 978-953-55079-1-8).
Skup: 20. godišnja konferencija Hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07-10.11.2012.
Ključne riječi: emocionalni rad; izgaranje; medicinske sestre
( emotional labor; burnout; nurses )
Sažetak:
Emocionalni rad (eng. emotional labour (Hochschild, 1983), emotional work (Zapf, 2002)) podrazumijeva nesuglasje između emocija koje se trenutno doživljavaju i ekspresije emocija uvjetovane zahtjevima posla. Emocionalni rad dio je profesionalnih zahtjeva posla (npr. suosjećajnost, zainteresiranost, empatija, ljubaznost i sl.), te je izrazitiji kod pomagačkih i uslužnih djelatnosti, a kao takav pridonosi izgaranju na poslu. Cilj ovog istraživanja je provjeriti koliki je emocionalni rad medicinskih sestara na radnom mjestu, koji su njegovi aspekti, te ispitati odnos emocionalnog rada i izgaranja na poslu. U istraživanju je sudjelovalo 153 medicinskih sestara i tehničara prosječne dobi 35 godina, te prosječnog radnog staža 16 godina, od čega su 142 žene, te 11 muškaraca. Po stručnoj spremi bilo je 75 sestara sa srednjom, te 77 sa višom ili visokom stručnom spremom. Korišteni instrumenti su Upitnik emocionalnog rada (Näring i sur., 2007.), te Upitnik za samoprocjenu izgaranja na poslu (Fučkar, 1995.) koji sadrži tri subskale: depersonalizacija, emocionalna iscrpljenost i smanjena učinkovitost. Faktorskom analizom drugog reda utvrđena je trofaktorska struktura Upitnika emocionalnog rada (glumljenje emocija, iskrenost i ponašanje u skladu sa zahtjevima posla). Pokazalo se da medicinske sestre tek ponekad pribjegavaju glumljenju i prikrivanju emocija na radnom mjestu, nešto češće doživljavaju ili se trude doživjeti pozitivne emocije, a često se ponašaju u skladu sa zahtjevima posla. Sestre sa srednjom stručnom spremom imaju značajno veći rezultat na faktoru glumljenja emocija, te na distanciranosti kao načinu suočavanja sa stresom od sestara prvostupnica i diplomiranih medicinskih sestara. Regresijska analiza za kriterij općeg izgaranja na poslu dala je kao značajne prediktore opće zadovoljstvo poslom, radni staž, te sva tri faktora na skali emocionalnog rada. Za subskalu depersonalizacija i emocionalno iscrpljenje značajni prediktori su identični kao na ukupnom izgaranju, osim radnog staža, dok su za smanjenu učinkovitost svi uvedeni prediktori značajni, osim emocionalne iskrenosti.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Psihologija
Upisao u CROSBI: andrejabartolac@zvu.hr (andrejabartolac@zvu.hr), 15. Stu. 2012. u 09:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4