crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 603562

Zbornik radova

Autori: Miljević, Tamara; Raboteg-Šarić, Zora; Merkaš, Marina
Naslov: Kvaliteta odnosa u obitelji i odnosa s vršnjacima kao odrednice samopoštovanja adolescenata
( The quality of family relationships and relationships with peers as determinants of adolescent self-esteem )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, Hrvatska psihološka komora i Društvo psihologa Dubrovnik , 2012. 124-124 (ISBN: 978-953-55079-1-8).
Skup: 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012.
Ključne riječi: privrženost roditeljima; privrženost vršnjacima; obiteljska kohezija; samopoštovanje; socijalna prihvaćenost; adolescencija
( attachment to parents; attachment to peers; family cohesion; self-esteem; social acceptance; adolescence )
Sažetak:
Dosadašnja istraživanja su pokazala kako se povezanosti obiteljskih i vršnjačkih odnosa sa različitim pokazateljima psihosocijalne dobrobiti djece mijenjaju tijekom razvoja. U adolescenciji odnosi adolescenta s roditeljima i vršnjacima doživljavaju različite promjene, a njihovi doprinosi psihosocijalnoj dobrobiti adolescenata različiti su u odnosu na ranija razvojna razdoblja. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi u kojoj su mjeri obiteljska kohezija, privrženost roditeljima i privrženost vršnjacima povezani sa socijalnom prihvaćenosti i općim samopoštovanjem adolescenata. U istraživanju je sudjelovalo 221 adolescent (116 djevojaka) u dobi od 14 do 18 godina. Obiteljska kohezija mjerena je Skalom obiteljske kohezije (Bloom, 1985), privrženost majci, ocu i vršnjacima Inventarom privrženosti roditeljima i vršnjacima – Revidirana verzija (Armsden i Greenberg, 1987), a socijalna prihvaćenost i opće samopoštovanje Profilom samopercepcije za adolescente (Harter, 1988). Rezultati su pokazali kako se djevojke i mladići ne razlikuju u kvaliteti privrženosti majci i ocu, ali da djevojke u odnosu na mladiće imaju bolju kvalitetu privrženosti vršnjacima. Percipirana socijalna prihvaćenost u društvu vršnjaka kod adolescenata oba spola povezana je s kvalitetnijim odnosima privrženosti vršnjacima, a kod djevojaka i s većom privrženosti ocu. Nadalje, mladići koji su privrženiji očevima i odrastaju u kohezivnim obiteljima imaju više opće samopoštovanje. Djevojke koje imaju bolju kvalitetu odnosa privrženosti s oba roditelja i vršnjacima te odrastaju u kohezivnim obiteljima imaju više samopoštovanje. Provedene su stupnjevite regresijske analize s mjerama obiteljske kohezije, privrženosti roditeljima, privrženosti vršnjacima i socijalnom prihvaćenosti kao prediktorima te općim samopoštovanjem kao kriterijem u uzorcima djevojaka i mladića. Rezultati tih analiza pokazali su kako su socijalna prihvaćenost i privrženost majci značajni prediktori općeg samopoštovanja djevojaka, a socijalna prihvaćenost i privrženost ocu značajni prediktori općeg samopoštovanja mladića. Nalazi ovog istraživanja ukazuju na važnost odnosa s roditeljima i vršnjacima za samopoštovanje adolescenata te se o njima raspravlja s obzirom na praktične implikacije za rad s adolescentima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: mmerkas@pilar.hr (mmerkas@pilar.hr), 16. Stu. 2012. u 09:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4